Tegnap zárultak le ugyanis az iskolai beiratkozások. Kaposváron 30 gyerekkel többet irattak be a szülők mint egy évvel korábban, mert a törvény szerint idén már minden olyan gyereket iskolába kell iratni, aki augusztus végéig betölti hatodik életévét. Eddig ez csak a május végéig születettekre vonatkozott. Ez azonban nem okoz majd fennakadást az oktatásban a tankerületi igazgató szerint.

Fontos döntést hoznak a szülők a kaposvári iskolákban. Most iratják be gyermeküket az első osztályba.

A kaposvári Honvéd Utcai Tagiskolát csaknem 80 szülő kereste fel az elmúlt két napban. Ennyi hely viszont nem biztos, hogy lesz.

- Nagyon sok a körzetes, de nem összes gyerek a körzetből jelentkezik. Akik ide tartoznak, közülük mindenkit felveszünk, hiszen ez törvényi előírás, és a maradék helyekre tudjuk azokat a gyerekeket befogadni, akik a körzeten kívül vannak - mondta a Honvéd Utcai Tagiskola igazgatója, Delyné Horváth Andrea.

Az eddigi adatok szerint a Kaposvári Járásban összesen 1123 elsős kezdi meg szeptemberben a tanévet, ebből Kaposváron, az egyházi és a gyakorló iskolával együtt 716. Ez csaknem 80-nal több, mint tavaly. Fennakadásokat azonban ez várhatóan nem okoz majd, mondja a tankerületi igazgató.

- Nem akkora a gond Kaposvárott és a járásban, mint Budapesten illetve az agglomerációban, hogy a 3 hónapnyi gyermeklétszám, amit okozott a törvényi változás, ez Kaposváron körülbelül 78 fő plusz létszámot jelentett - mondta a Kaposvári Megyeközponti Tankerület KLIK igazgatója, Stickel Péter.

Ebből ugyanis 50 tankötelezett gyermek egy évet még óvodában tölt. Esetükben az óvónő ugyanis úgy döntött, hogy nem iskolaérettek. Így visszatarthatja őket akkor is, ha a gyermek betöltötte a hat éves kort.  

- A legfontosabb talán a szociális érettség, vagy szociális éretlenség. Mert az iskolában még ha jó képességű is egy kisgyerek fontos, hogy abban a 30-45 percben tudjon egy helyben ülni, hogy ne essen le a székről, ne izegjen-mozogjon, hogy a figyelmét tudja koncentrálni - árulta el a Nevelési Tanácsadó vezetője, Aggné Nagy Éva.

Kaposváron egyébként a Zrinyi, a Kisfaludy, a Honvéd és a Toldi a  legnépszerűbb iskola. A tankerületi igazgató a jövő héten hívja össze az iskolák vezetőit, hogy egyeztessenek, hol van szükség arra, hogy plusz osztályt elindítsanak.

Címkék: zsúfolt, kezdés, beiratkozás, iskola, diák, kultúra, kaposvár