Idén az elszaporodott törvény és alkotmánymódosítások kapták a főszerepet a beszélgetéseken.

Idén a jogalkotás témaköréről szóltak az előadások. Arra keresték a választ, hogy napjaink jogalkotási dömpingje helyes, megnyugtató-e a jogászok és a társadalom számára.  A nyitóelőadást tartó Péterfalvi Attila szerint az adatvédelem és az információszabadság helyzete most jobb, mint korábban.

- Ez a jelenlegi szabályozás a határozott véleményem szerint jobb, mint a korábbi, és a hatóság függetlenebb, mint az adatvédelmi biztos intézménye volt, de ez mégis az Európai Unió bizottságának ellenszenvét vívta ki - mondta a Nemzeti Adatvédelmi és Információhatóság elnöke, Péterfalvi Attila

Az Európai Unió azt vizsgálja, hogy a magyar alkotmány negyedik módosítása sértett-e uniós jogot, illetve ellentmond-e az EU alapértékeinek, és korlátozta-e az alkotmánybíróság hatáskörét. Ez ugyanis előírja, hogy az AB kizárólag formai szempontból vizsgálhatja a törvényeket, és nem veheti figyelembe az új alaptörvény előtt hozott döntéseit. Az ügyvédi kamara tiszteletbeli elnökének az a véleménye, ha túl sokat módosítanak egy törvényen, az árthat is.

- Én amellett vagyok, azt hiszem nem árultam el titkot, hogy ilyen gyors, ad hoc törvénymódosítást a lehető legkisebb körre kellene szorítani - mondta a Magyar Ügyvédi Kamara tiszteletbeli elnöke, Horváth Jenő.

A törvények gyors változtatása helyett a bírói problémamegoldást javasolta az ügyvéd. Az előadások holnap folytatódnak.

Címkék: péterfalvi, jogi, beszélgetés, előadás, törvény, kultúra