Berzsenyi Dániel eddig ismeretlen verse hangzott el ma a Takáts Gyula emlékházban. A niklai remete versét egy kutatópáros találta meg.

- Az 1803-as periódus került most elő, három olyan vers, amit későbbi változatban ismerünk. A három vers, a Reggel elégia, a Magyarokhoz óda és a Nagy Lajos és Hunyadi Mátyás - mondta az ELTE irodalomtörténésze, Vaderna Gábor.

Jövőre egy kötet mutatják be az eddig ismeretlen verseket. Továbbá számos izgalmas Berzsenyi leveleket is olvashatnak az érdeklődők.

- Berzsenyi Dániel levelezése soha nem volt még kiadva. Ez a kötet tartalmazni fogja a hozzá írt leveleket is, olyanokat, amiket eddig nem ismert senki - árulta el a Berzsenyi Társaság tudományos alelnöke, Fóris Gergő.

Berzsenyi Dániel apjával való rossz kapcsolata miatt sokszor menekült nagybátyjához Niklára. 1804-ben felelségével itt telepedett le.
A niklai remete 200 éve épült lakóháza ma múzeumként fogadja a látogatókat. A költő személyes tárgyai, és verseinek kéziratai is megtekinthetők itt. Minden évben irodalomkedvelők és ükunokája emlékezik a nikali remetére.

- Berzsenyi annyira közismert, hogy 33 nyelvre fordították le verseit. Még Japánban is oktatják a nagy világklasszikusok között - mondta Berzsenyi Dániel ükunokája, báró Ungar Gaston.

Címkék: niklai, remete, kötet, berzsenyi, vers, kultúra