Köszönjük, hogy az együvé tartozás jelét adtátok tudtul az egész világ számára, érzelmileg támogattatok bennünket azzal a vállalással, amely most a székely zászlók kihelyezésében valósult meg – írja Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere abban a köszönő levélben, amelyben városa és a maga nevében egyaránt megköszönte, hogy Siófok kitűzte a székelyzászlót a városházára.


A levélben az erdélyi település első embere úgy fogalmaz: „Székelyföld a XXI. században a létéért küzd, kisebbségben egy olyan országban, amely a történelem során lett mostoha otthonunk. Az anyanyelv, a régi és megtapasztalt élő haza, a viselet, az ősök tisztelete, a szívdobbanás egy-egy történelmi felvillanás kapcsán, a zászlók égre sejlő bíztatása mind-mind szimbólum számunkra. Szimbóluma az önértéknek, az önbizalomnak, a nemzeti együvé tartozásnak, a meg- és fennmaradásnak. Ezt nem csak Romániának, de az egész magyarságnak tudnia kell. Ezért fontos számunkra az a vállalás is, amit a Kárpát medence magyarjai megmutattak a székely zászlók kihelyezésével.„


Mezei János megható levelében arról is ír, hogy számukra nem a zászló-ügy kapcsán kialakult média botrány a legfontosabb kérdés, hanem a megmaradás, az önállósodás aközben, hogy a szülőföldjük iránt hitüket és bizalmukat vesztett fiataljaik világszerte idegen országokban keresik boldogulásukat. A gyergyószentmiklósi városvezető azt is megjegyezte: azok a felelőtlen politikusok kötnek bele egy senkit nem sértő zászlóba, akiknek nincs jobb dolguk. A polgármester ugyanakkor kiemelte, hogy véleménye szerint felesleges tovább feszíteni a húrt. E helyett azt kell megmutatniuk, hogy térségük képes nemcsak gondolkodásban, de toleranciában is felzárkózni a fejlettebb országokhoz.

Címkék: együvé, köszönet, tartozás, Siófok, kultúra