Egyebek mellett ezeket a megállapításokat tartalmazza a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. egy, a napokban közétett tanulmánya. Összeállításuk alapján elmondható, hogy főként a kezdőket érdekli ez a fajta kedvezményes, nyelvi és informatika képzés. Ők sem fogékonyak azonban mindenre: az adatok tanúsága szerint ugyanis nem szívesen töltenék a hétvégéket tanulással, de a szuper intenzív tanfolyamok sem túl népszerűek.

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók több mint fele kizárólag hétköznap tanulna, és még egy ilyen kedvezményes képzésért sem áldozná fel a hétvégéjét. Az intenzitást tekintve a heti 2x2 órát jelölték meg ideálisnak. A szuper intenzív, 5x4 órát mindössze a megkérdezettek 9 százaléka vállalná.

Nyelvek tekintetében a trendeknek megfelelően az angolt választják a legtöbben (70 százalék), németet pedig a kérdőívet kitöltők 30 százaléka tanulna.

Az eredmények alapján a képzésekre Budapesten kívül az ország keleti megyéiben (Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye) mutatkozik a legnagyobb igény, de magas az érdeklődők száma Fejér és Baranya megyében is. Egyelőre a vártnál kisebb az érdeklődés Somogy, Tolna és Zala megyékben.

A 2013. elején induló TÁMOP 2.1.2 "Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése"elnevezésű, európai uniós forrásból finanszírozott képzéseken a résztvevők 2 vagy 5 százalék önerő befizetésével vehetnek részt felnőttképző intézményekben.

A projekt keretében egyébként az elnyerhető támogatás maximális összege 90.000 forint, feltétel a 18. betöltött életév, valamint, hogy a pályázó ne álljon hallgatói jogviszonyban középiskolával vagy felsőoktatási intézménnyel.

forrás: hrportal.hu; perfekt.hu

Címkék: jelentkező, idegen, nyelv, angol, tanul, német, képzés, hétvége, kultúra