A Kaposvári Egyetem kezdeményezése a többi között a roma hallgatók létszámát is növelné. A cigányok többsége ugyanis csak 8 általánossal rendelkezik. Csupán 1-2 százalékuk tud lediplomázni.

Cintia boltos szeretne lenni. A szülők mindent meg is tesznek ezért, ami nem könnyű ugyanis 8 gyermeket nevelnek.

- Nekem csak 8 általánosom van, mert korán jöttek a gyerekek. Úgyhogy nem tanultam tovább meg nekem nem volt olyan hátterem anyagi helyzetem. Én nem tudtam, de szeretném ha ők tovább tanulnának - mondta Sztojka Margit.

A pálmajori iskolában csak romák tanulnak. Az alsó tagozatban mindössze 21-en vannak, mindannyian halmozottan hátrányos helyzetűek. A tanárnő azt mondja a tanulás az egyetlen esélyük, hogy ne a szüleik példáját kövessék.

- Hála Istennek már a szülők is megértették, hogy az egyedüli lehetősége  a gyermekeknek a tanulás. Hiszen közös a célunk, hogy ne olyan életet éljenek ezek a kisgyermekek mint a szüleik, hogy csak az önkormányzati vagy az állami segítségből - mondta a Nagybajomi Általános Iskola Pálmajori tagintézményének vezetője, Török Krisztina.

A Napkerék Egyesület adatai szerint az általános iskola után továbbtanuló roma származású gyerekek közül csupán minden ötödiknek sikerül elvégeznie az iskolát. A felsőoktatásba pedig csupán 1-2 %-uk jut el.

Mária ezen kevesek között van. Óvónőnek tanul. Imádja a gyerekeket és ezért is szeretné nevelni őket.

- Fontosnak tartom a továbbtanulást mindenféleképpen, mert manapság nehéz lehetőségek várnak a fiatalokra a munkaerőpiacon és én igyekszem minél többet megtenni annak érdekében, hogy biztosítsam a lehetőségeimet - mondta a Kaposvári Egyetem hallgatója, Bogdán Mária.

A többi között ezért is alakult meg a roma szakkollégium ma a Kaposvári Egyetemen.

- Egyrészt segíti az egyetem a roma cigány hallgatóknak a tudományos tevékenységét másrészt pedig keretet ad a segítő missziónak amit eddig is elláttak - mondta a Kaposvári Egyetem oktatási rektorhelyettese, Kovács Zoltán.

A hallgatók ugyanis részt vesznek a cigány származású tanulók felzárkóztatásában. A szakkollégium abban is segít, hogy az egyetemi évek alatt ne tűnjön el a hallgatókból a roma kultúra és identitás.

Címkék: pálmajor, kitör, egyetem, cigány, roma, kultúra