Mi a közös Mártonné Máthé Kingában, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatójában, Solymosi Tamásban, a Magyar Állami Operaház balettigazgatójában, Horkay Nándorban, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal elnökében és Szakály Sándor történészben, a MTA doktorában? Mindnyájan rajonganak a Balatonért és valamilyen kedves emlék, esetleg életre szóló kötődés fűzi őket Balatonföldvár térségéhez. Részben ez az oka, hogy az elismert szaktekintélyek pártoló tagként csatlakoztak a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesülethez. Mindnyájan úgy látják: a Balatonföldvár turisztikai régió kitűnő adottságokkal rendelkezik, amelyek a jövőben kapcsolódási pontok lehetnek az érintettek szakterületével is.

-    Balatonföldvárhoz nagyon kedves emlékek fűznek, ezért is öröm számomra, hogy létezik a turisztikai egyesület, amely jól és összeszedetten végzi munkáját annak érdekében, hogy ez a térség minél vonzóbb legyen – mondta Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója, aki elmondása szerint amikor csak teheti, lehajt az M7-es autópályáról Balatonföldvárra, hogy - ha csak egy kis időre is - sétálhasson egyet a Balaton egyik legnagyobb kikötőjében, a Galamb-szigeten, a páratlan panorámájú földvári Magasparton, vagy az egyedülálló Kvassay sétányon. Szakemberként Mártonné Máthé Kinga hangsúlyozta: a TDM-rendszer működését reálisan kell látni. A modell kizárólag ott képes arra, hogy jelentősen előmozdítsa a turizmus fejlődését, ahol a szereplőkben megvan az összefogás iránti vágy és az együttműködési akarat. A balatonföldvári TDM-szervezet legutóbbi pályázata kapcsán történt összefogásra utalva azt mondta: nem kétséges számára, hogy a földvári turisztikai egyesület ezek közé tartozik.

Szívéhez nőtt Balatonföldvár Solymosi Tamás balettművésznek, a Magyar Állami Operaház balettigazgatójának is. A világ legjelesebb színpadait bejárt művész szüleinek háza van a déli parti kisvárosban, ahol Solymosi Tamás általában nyaranta tölt el néhány hetet.
-    Gyermekkoromtól fogva a Balatonon töltöttem a nyarakat. Ahogy nőttünk és lehetőségem volt az egész Balatont jól megismerni, megszeretni, a “bázis” mégis mindig Balatonföldvár maradt – mondta a balettigazgató, aki szívesen szörfözik, vitorlázik nyaranta a tavon, de időnként még gyerekkori szerelmének, a horgászatnak is hódol. – Nem lennék jó gazda, ha a saját portám körül nem látnék olyan dolgokat, amelyeket még továbbá lehetne fejleszteni – mondta Solymosi Tamás arra utalva, hogy több kapcsolódási pontot lát a remek adottságokkal rendelkező balatonföldvári térség turizmusa és a kultúra, a táncművészet között.

-    Biztos vagyok benne, hogy idősebb koromban Balatonföldvárra fogok visszavonulni – nyilatkozta Szakály Sándor történész, a MTA doktora, akinek szülei 1977-ben költöztek a gyakran kis déli parti ékszerdobozként emlegetett, vízparti településre. – Balatonföldvár a két világháború között a tópart egyik legkedveltebb üdülőhelye volt a középosztály körében – tér át rögtön szakterületére a magát balatonföldvári lokálpatriótának valló történész, akinek számos kézirata készült a család földvári házában. A Duna Televízió egykori műsorokért felelős alelnöke azt sem titkolja, hogy a földvári kikötőről neki elsősorban a hetvenes-nyolcvanas évek pezsgő vendégforgalma jut eszébe, amikor még tanulmányai mellett zöldségesként, majd pincérként maga is aktív szereplője volt a térség turizmusának.

Néhány nappal ezelőtt küldte meg nyilatkozatát a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesületben pártoló tagságot vállalva Horkay Nándor, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal elnöke is, aki korábban a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. üzletágvezető igazgatójaként tevékenykedett a turizmusfejlesztés terén. Szakmai innovációjának és személyes előkészítésének köszönhetőn indult el, és jött létre a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezeteket összefogó magyar turizmus helyi és térségi intézményi hálózata. Ennél fogva számára sem volt kérdés az azonosulás a sikeres földvári TDM-szervezet célkitűzéseivel, amelyeknek köszönhetően a remények szerint egyre többen választják majd úticélként a Balatont és a déli part páratlan hangulatú, természeti szépségekben és izgalmas élményekben bővelkedő térségét.



Címkék: pártolók, személyiségek, szíyvéhez, prominens, nőtt, Balaton, kultúra