A megújuláshoz a helyi civil szervezetekre és hagyományőrzőkre is számítanak. A falu országos hírnevet és több turistát remél az újításoktól.

Az utolsó nagyobb fejlesztés, illetve állagmegóvás 5 éve volt a szennai skanzenban. Új tetőt kapott ez az 1860-ban épült rinyakovácsi ház.


Ez pedig az egyik legutóbbi legnépszerűbb program: a Márton Nap. Nemcsak a helyeik kedvelik a szabadtéri gyűjtemény programjait, sokan jönnek a városból is. A skanzen új vezetése azonban még több szinvonalos progamot szeretne. A szentendrei jól bevált módszertant is alkalmaznák itt. Sőt még szorosabban együttműködnének a helyi civil szervezetekkel. A helyi hagyományok és szellemi örökség ápolásában oroszlánrészt vállaló Lázi Dombi Egysület örül minden kezdeményezésnek. Hiszen rendezvényeikhez a skanzen a legjobb helyszín.


- Azt reméljük hogy a szentendrei falumúzeumnak a segítségével és evvel a háttérrel amit ők adnak és avval a hozáállással amit már most szinte a levegőbe van és most érzékelünk az látszik, hogy reméljük, hogy ez így menni fog - mondja Szendefy György, elnökhelyettes, a szennai Lázi Dombi Egyesülettől.


Az itt élők azt remélik a hagyományok ápolásán túl több turistát is vonz majd a gyűjtemény.
- A falumúzeum remélem meghozza azt a vendégört akire mi várunk. Családokat fiatalokat időseket gyerekes csaláédokat hogy tudják azt, hogy mi az a falu és hogy itt hogyan élünk - tette hozzá Miszlang Jánosné a szennai Ágnes Vendégház vezetője.


A szentendrei skanzen munkatársai ma a sajtó munkatársait egy kötetlen beszélgetésre hívták. Itt elmondták: pályáznak a skanzen további fejlesztésre, sőt az ökomúzeum irányába is gondolkodnak. Az állatokon kívül fűszerkertet és növényi kultúrákat is bemutatnák. A munkatársak megtartásával országos hírűvé tennék a somogyi értéket. Részleteket azonban nem árultak el.

Címkék: Szennán, ökomúzeum, szentendre, skanzen, szenna, kultúra