Az adóigazgatóság a hátralékállomány csökkentése céljából folyamatosan végrehajtási cselekményeket foganatosít, mely magában foglalja az inkasszó, munkabérletiltás, ingó, ingatlan foglalás cselekményét.

Ha az adózó a kötelezettségét esedékességig nem fizeti meg, abban az esetben az adóhatóság inkasszót bocsát ki az érintett bankszámlájára. Az adóhatóság az erről szóló előzetes értesítést mellőzheti, a tartozás összegének nagyságától függetlenül kezdi meg a végrehajtást.

A bankszámlanyitásra kötelezett személyek valamennyi bankszámlája az adóhatóság rendelkezésére áll, mivel a bejelentési kötelezettség révén  az adóhatóság nyilvántartja..

Aki nem rendelkezik bejelentett bankszámlával , annak bérét , nyugdíját  egyéb járandóságait, letilthatják azzal, hogy a törvény meghatározza a letiltás mértékét, ez általában a járandóság 33-50 százaléka közötti. Amennyiben ez a végrehajtási cselekmény eredménytelen, ezután következik az ingóságok (értéktárgyak, bútorok, műszaki cikkek) számbavétele, végül az ingatlan (ház, lakás) kerül végrehajtás alá, törvényi keretek közt.

Lényeges változás, hogy korábban végrehajtási költségátalány  inkasszó, letiltás  kibocsátása esetén nem került előírásra, azonban 2013. január 01-jétől 5000 Ft végrehajtási költségátalány is  terheli az adózókat, ha tartozásukat a NAV közreműködésével rendezik.

Címkék: inkasszó, végrehajtás, nav, változás, Somogy, kultúra