A könyv elkészüléséhez az önkormányzat és helyi vállalkozók is segítséget nyújtottak.

- Eleinte kávézó működött benne, később a laktanya közelsége miatt kupleráj is helyet kapott - a Kontrássy utca sarkán található épületről mesél L. Balogh Kriszta. Az épületben működő kupleráj és kávézó sok nyugtalan éjszakát okozott a környéken élőknek.

A megyeszékhely főépítésze és Nagy Zoltán helytörténész ma mutatta be Kaposvár 300 című könyvét. Csaknem 2 évig dolgoztak rajta.

- Az volt a cél, hogy 77 épületen keresztül 77 különböző metszetet kapjunk a város történetéről. Például mikor a vásárcsarnokot mutatjuk be, nem csak a piac épületéről van szó, hanem a vásártartás történetét is feldolgozzuk - árulta el a könyv szerzője, a városi főépítész, L. Balogh Krisztina.

Az elmúlt 300 év kaposvári épületeit és azok történetét jelenítik meg alkotásukban. Egy helyrajzi térkép segít megtalálni az épületeket, továbbá az archív képek mellé az épületekről készült mai fotókat is betették, hogy könnyebben lehessen azokat azonosítani.

- Tavaly december elsején volt 300 éves a város, ez annak az évfordulója, amikor Eszterházy Pál újratelepítette a várost, ami a szabadságharcban szinte teljesen elpusztult. Ez adta a könyvhöz az ötletet - mondta Nagy Zoltán, helytörténész.

A Kaposvár 300 egy újságcikksorozatból alakult ki, eleinte nem könyvnek készült. Célja, hogy bemutassa a somogyi megyeszékhely építészeti sokszínűségét. Kaposvár belvárosában a klasszicizmus, a gótika, a romantika és a szecesszió egyaránt jelen van.

- Minden izmus itt van a Kossuth téren, senkit sem zavar, békességben megélnek egymással, a térnek öt elágazása van középen a Kossuth térrel, mindegyik megfér itt a maga stílusában, nem bántják egymást - foglalta össze Szigetvári György, Ybl-díjas építész.

A könyvet Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata adta ki, megjelenésének költségeihez több helyi vállalkozás is hozzájárult. A kiadványt a kaposvári Tourinform irodában vásárolhatják meg az érdeklődők, a Kaposvár kártyával rendelkezők az 5000 forintos ár helyett 3000 forintért juthatnak hozzá.

Címkék: 300, város, könyv, bemutató, kultúra, kaposvár