Nézze meg a döntőt:

A Munkácsy csapata az egész vetélkedősorozatra jellemző, kifejezetten jó hangulatú finálén vitte el a pálmát tegnap este. A kaposvári városháza díszterme zsúfolásig megtelt, még a karzaton is szurkoltak. Dráma volt, mosoly és taktika is; izgalom talán kevésbé. Igaz, volt egypontos különbség is. A végén mintegy egymillió forint értékű nyereményt osztottak ki.

A Copus 300 döntőjébe hosszú út vezetett. A KaposPont archívumában fordulóról-fordulóra visszapörgethetik az eseményeket; most nézzük csak a finálét!

A csapatok az elődöntőkben már bizonyított összeállításaikon nem változtattak:

Az Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium három fiatalembert (Terbe F. Bálint, Kertész Richárd, Aracsi Valentin) küldött a ringbe, akik két héttel ezelőtt kiváló teljesítménnyel, magabiztosan jutották iskolájukat a döntőbe. Akkor épp a Munkácsy Mihály Gimnázium gárdáját (Kisiván Rita, Szűcs Zoltán, Tóth Blanka) előzték meg, mindössze egy ponttal.

A Táncsics Mihály Gimnázium (Haragh Ádám, Horváth Emese, Percze Márton) és a Zichy Mihály Iparművészeti, Ruhaipari Szakképző Iskola és Kollégium (Grunner Fanni, Csermann Ádám, Lencsés Noémi) csapatai pedig a második elődöntőn bizonyítottak.

A kvízmesterek feladványaiból viszonylag hamar kiderült, hogy döntőhöz méltó, fajsúlyos kérdésekre számíthatnak a játékosok.

"Ezt a közlekedési létesítményt 1898. november 5-én adták át a forgalomnak. Ma már csak az emlékműve látható. Miről van szó?" Ez a kérdés az egykori donneri közúti felüljáróra vonatkozott, ezt sem tudta mindenki.

Aztán három kérdés és egy "ki vagyok én?" típusú feladvány után egy olyan licit következett, ami alig negyedórával a kezdés után alapjaiban meg is határozta az aznapi erőviszonyokat. A Munkácsy és az iparművészeti diákjai néggyel gyarapították pontjaik számát, a Táncsics és a műszaki csapata viszont négy pont mínuszt voltak kénytelenek elkönyvelni. Így a gimnazisták nulláról, a "gépészesek" pedig még lejjebbről voltak kénytelenek újrakezdeni az építkezést.

Ezek után pontszerző, jóiramú percek következtek. A második zsetontologatást megelőzően már senki nem volt mínuszban, és a Munkácsy is mindössze két ponttal vezetett a Zichy előtt.

Aztán felcsendült Jávor Pál és Tolnay Klári előadásban a "Jaj, de szép kék szeme van magának...", a "Szerelem nem szégyen" című, 1941-ben készült film betétdala. Kiderült, Péter Attila szereti ezt a nótát, és egy ideig úgy tűnt, hogy a műszakis srácok is szívesen éneklik. A népszerű dalolnivaló szerzője, Kis-Angyal Ernő azonban kifogott a fiúkon. Hat pont mínusz újra. Abban a pillanatban talán még a parázs közgyűlési vitákban edződött falak is megenyhültek, mert ezt a hátrányt már nem lehetett ledolgozni, csupán faragni belőle.

A vetélkedő nagyjából felénél a Munkácsy továbbra is két ponttal vezetett a Zichy előtt, majd jött egy újabb licit, amiben az iparművészetinek és a Táncsicsnak tulajdonképpen kötelező volt részt venniük, ha fordítani akartak. Márpedig akartak. Nyolc pontjuk bánta. Az elejétől fogva kissé megilletődötten játszó gimisek talán ekkor váltak végképp reményvesztetté.

Ez a licit is videóbejátszással indult: a Kapos Televízió archívumából a "Vissza Kaposvárra!" című tekercset keresték elő kollégáink, a Rákóczi FC legendás, első NB-I-es mérkőzésének felvételét. 1975-ben 22 ezer néző örülhetett Burcsa Győző duplájának, amivel a Vasast verte a csapat. A városban szinte mindenki erről beszélt, erre a találkozóra készült; egyszóval focilázban égett Kaposvár. Az akkori lelkesedést jól példázza annak a magát némának tettető, táppénzcsalónak az esete is, aki Burcsa találatait hangos ujjongással köszöntötte, így buktatva le saját magát.

A középiskolások számára pontvesztő kérdés azonban nem a svindler szurkolóra, vagy a gólvágóra, hanem a csapat kapitányára vonatkozott. Őt pedig Márton Józsefnek hívták.
Időközben egy 5+1-es totót is kitöltöttek a középiskolások, ám a tabella ennek kiértékelése után sem mutatott más képet, mint korábban.

A Munkácsy kabalafigurája, a rózsaszín szerencsemalac és a csapat előnye az utolsókig kitartott. Olyannyira, hogy megnyertek egy hétpontos licitkört; a végső zsetonharcban pedig már részt sem vettek. Igaz, matematikailag akkor is nyertek volna, ha a 25-ik feladaton elbukják az abban a fordulóban maximális tízest is. Ezzel egyébként valószínűleg maguk a fiatalok is tisztában voltak; így aztán kivártak.

Kivárták az utolsó videós licitet. Azt, amelyiknek az alaphangját a Csiky Gergely Színház nagysikerű darabjának, Peter Weiss - Marat halálának egy kis részlete adta meg. Ez, az 1981-ben Ács János által színpadra állított, európai hírű produkció, a Belgrádi Nemzetközi Színházi Fesztivál fődíját is elhozta, a főszereplő Lukáts Andor neve mégsem ugrott be az egyedüli licittevő, táncsicsos csapatnak...

42 ponttal, mindvégig egyenletes és kiemelkedően jó teljesítményt nyújtva, toronymagasan így nyerte meg a Munkácsy Mihály Gimnázium csapata a Copus 300-at.

Gratulálunk!

A rend kedvéért: a verseny első három helyezett csapata és a felkészítő tanáruk egy-egy élménybirtok-látogatással egybekötött wellnesshétvégén pihenhetik ki a felkészülés fáradalmait és a döntő izgalmait. A győztesek a bikali Puchner kastélyszállóban töltődhetnek fel.

A sportvetélkedő és a kódfejtés legjobbjait, valamint az alkotások készítőinek legjobbjait szintén díjazták.

Nem mentek haza üres kézzel azok a csapatok sem, akik – bár a fináléig nem jutottak el –  az elődöntőben állták a sarat. Részükre fürdő-, meccs- és koncertbelépőket, mozi- és színházjegyeket, vásárlási utalványokat és kirándulásokat ajánlottak fel a verseny szponzorai.

A Copus 300 városismereti vetélkedő szervezői a támogatók jóvoltából kedden este nagyjából egymillió forint értékű nyereményt osztottak ki.

A boldog győztesek- Munkácsy Mihály Gimnázium

copus300_boldog gyoztesek

Második helyezett - Zichy Mihály Iparművészeti, Ruhaipari Szakképző Iskola és Kollégium

copus300_ipar

Harmadik helyezett - Táncsics Mihály Gimnázium

copus300_tancsics

Negyedik helyezett - Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

copus300_muszaki

Ők is szurkoltak

copus300_kozonseg

Azok a bizonyos táblácskák

copus300_tablak

Nagytotál a karzatról

copus300_nagytotal

Kistotál - operatőrünk munkában

copus300_ksitotal_01

Kistotál, ez is

copus300_ksitotal_02

Címkék: városimeret, Copus 300, Munkácsy, győztes, vetélkedő, döntő, középiskola, kultúra, Kaposvár