Mégis lesz államilag finanszírozott hely azon a 16 szakon is, ahol a kormány eddigi tervei szerint ilyen nem indult volna – erről állapodott meg egymással a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, és a kormány. A HÖOK elnöke, Nagy Dávid szerint a felvett hallgatók 15-20 százaléka kaphat állami támogatást, ezeken a szakokon magasabb lesz a pontszám az egyébként megállapított 240 pontos bekerülési határnál.

A hallgatói szerződésekről áprilisig állapodnak meg Balog Zoltán szerint, ezek várhatóan módosulnak majd, annak az évfolyamnak a tagjai, akik már aláírtak ilyet tavaly, szintén az új megállapodást írják majd alá. Az emberi erőforrás miniszter azt mondta, a kérdésekről a Rektori Konferenciával is konzultának majd, azokkal a szervezetekkel azonban „akiknek nincs megfelelő felhatalmazásuk”, mint a Hallgatói Hálózat, nem tárgyalnak. Nagy Dávid ezzel kapcsolatban azt mondta, ők folyamatosan egyeztetnek a HAHÁ-val, és a többi szervezettel is a tavaly év végén létrehozott Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórummal.

Balog Zoltán szerint „nem cél a forráskivonás” a felsőoktatásból, sőt plusz forrásokat fordítanak a területre, így tíz milliárd forinttal növelik a kutatóegyetemek támogatását például.

Forrás: hvg.hu

Címkék: 16 szakon, felsőoktaá, finanszírozás, állami, lesz, kultúra