A somogyi megyenap részeként és a Nyitott Levéltárak program keretében a MNL Somogy Megyei Levéltárában 2013. január 10-én 15 órakor új, ideiglenes kiállítás nyílik.

A sokat sejtető Bûnök és bűnhősõdések címû „folyosótárlat” a levéltári kiállítási tér teljes hosszában szemlélteti azokat a dokumentumokat, fényképeket, melyek az elmúlt három évszázad történetébõl ránk maradtak a kriminalisztika somogyi és kaposvári történetéből.

bűn

Dr. Bõsze Sándor levéltár-igazgató szerint a kiállítás áttekintésekor a látogatók tapasztalhatják, hogy a korábbi korok emberei nagyon is hasonlóan vélekedtek a bűn fogalmáról. Persze akadnak kivételek is. Ilyenek a boszorkányüldözések somogyi dokumentumai, a politikai a prostitúció változó megítélése, sõt egyes korszakokban az „ocsmány beszéd”, no meg a „szemérmetlenség” ma már megmosolyogtató cselekedeteinek ismertetése.

Az egykori politikai bûnesetek mind a 18. században, mind az 1956-os megtorlás során érdekes színfoltjai a kiállításnak, ahogyan az 1930-as évek rendõrtestületének bemutatása vagy az 1970-es évek helyi gyilkossági bûneseteinek helyszínelési fényképei, rajzai, dokumentumai. Lapozgatható a valamikor vasúti zsebtolvajokat egybegyűjtő album pontos másolata.

Helyszín: Somogy Megyei Levéltár, 2013. január 10. 15 óra

A megnyitó után a kiállítás bárki számára szabadon látogatható, azt követően előzetes bejelentkezés után tekinthető meg.


Címkék: sejtető, ocsmány, bűnök, sokat, beszéd, levéltár, kultúra