Az ország több felsőoktatási intézményében és középiskolájában tiltakoznak a diákok és a hallgatók az államilag támogatott létszámkeret csökkentése ellen. Ma Kaposváron a hallgatók mellett szólalt fel a Demokratikus Koalíció és az MSZP ifjúsági tagozata is. Eközben a kormány egyeztetésre hívta a hallgatói önkormányzatot és a rektori konferencia vezetését. Balog Zoltán miniszter azt mondta: az átalakítás a diákok érdekeit szolgálja.

Ülősztrájkot szerveztek a pécsi Leöwei Gimnázium diákjai, így tiltakoztak a kormány tervei ellen. Őket érintik leginkább a változások, hiszen jövőre fognak felvételizni.

- A szociális támogatások, ösztöndíjak, hallgatói önkormányzat, keretek, ez mind-mind érinti őket,és ez a jövő évtől már aktuális lesz - ezt már a kaposvári művészeti kar hallgatói önkormányzatának elnöke mondta. Ők nem szerveztek tiltakozást, de ők is ellenzik a keretszám-csökkentést. Szerinte a művészeti területen már így is alacsony a hallgatói létszám, a tanulás költségeit pedig csak kevesen tudnák előteremteni.   

- Mindenféleképpen úgy gondoljuk, hogy összefogásra van szükség országos szinten a hallgatói önkormányzatok között, mivel a kialakult helyzet a felsőoktatás létét veszélyezteti - mondta a Kaposvári Egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke, Ballér Attila.

A keretszámcsökkentés ellen szólalt fel az MSZP ifjúsági szervezete is: - Ennek következtében a Kaposvári Egyetemre bejutó diákok száma jelentősen csökkenne, ez óraelmaradásokat, illetve tanári elbocsátásokat is hozhatna - mondta a Societas kaposvári elnöke, Sziva Csaba.

A Demokratikus Koalíció támogatja a tandíj bevezetését, de csak a második évtől, és 5-10 ezer forint közötti összegben. Ez az intézmények  költségvetését gyarapíthatná, amire az elvonások és a keretszámcsökkenés miatt lenne szükség.

- ... a város oktatása, gazdasága szempontjából kiemelkedő a Kaposvári Egyetem, ezért az az érdeke a kormánynak, illetve a kormányzatnak az lenne az érdeke, hogy ezeket a fontos oktatási intézményeit megvédje, megóvja - mondta a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke, Hoffmanné Hetesi Noémi.

A Fidesz kaposvári szervezetének elnöke Dér Tamás közleményben reagált a két ellenzéki párt javaslataira. Ebben azt írja: - Amikor a szocialisták, Gyurcsány- vagy Bajnai-féle volt szocialisták megmentőként próbálnak fellépni, akkor az jut eszembe, hogy az ördög is szeret angyal képében megjelenni. De mindannyian tudjuk, hogy attól még az ördög ördög marad. -

Közben az oktatásért felelős miniszter holnapra egyeztetésre hívta a rektori konferencia vezetőségét.

- Szeretnénk, ha minden érintettel olyan megegyezésre jutnánk, amelyik valóban biztosítja a magyar felsőoktatásnak a jövőjét, amivel két dolog nagyon a fontos, a minőség és a hozzáférés minél jobb színvonalon, minél többen tudjanak tanulni - tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Balog Zoltán.

A kormányzat az átalakítással meg akarja fordítani azt a tendenciát, mely szerint az egyetemre, főiskolákra jelentkezők csaknem fele nem fejezi be tanulmányait a HÖK elnökök pedig jóval tovább maradnak a felsőoktatásban, mint társaik legtöbbje.

Címkék: tandíj, fidesz, egyetem, diák, kaposvár, kultúra