Kevesebb államilag finanszírozott, de több részösztöndíjas képzést indítana a felsőoktatásban az Emberi Erőforrás Minisztériuma, mint amennyit korábban terveztek. A mostani tervezet szerint az új hallgatók 80 százaléka fizetne valamennyit tanulmányaiért. A rektorok a hivatalos tájékoztatásra várnak, a hallgatók szerint, ha a tervezetből valóság is lesz, akkor Magyarországon bevezetik a tandíjat.

Ha valaki nem szeretne fizetni tanulmányaiért, akkor minden eddiginél jobban kell hajtania.  Az Emberi Erőforrás Minisztérium tervei szerint ugyanis alig több mint 10ezer új hallgató képzését állná teljes egészében. Az általunk megkérdezett diákok ennek egyáltalán nem örülnek.

- Nagyon sok olyan diák van, akik nem tudják finanszírozni az egyetemi költségeket, és kevesebb hely lesz ez felháborító számomra - mondta a Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola és Gimnázium tanulója, Lukács Gábor.

- Szerintem ezzel nagyon megnehezítik a diákok életet, mivel sajnos nem mindenki engedheti meg magának azt, hogy önköltséges tanulmányokat folytasson, és ezzel mindenkinek kevesebb a lehetősége - tette hozzá  Somogyi Bernadett.

A Munkácsy gimnázium tanulója azonban részben igazságos tartja a kormány új tervezetét.

- Nagyon sok egyetemet végzett ember van, aki munkanélküli és emiatt egyetértek, hogy inkább szakképzésre kellene mennie az embereknek, de viszont ennyire drasztikusan nem kéne csökkenteni... - mondta Kisiván Rita.

A részösztöndíjas támogatásokat azonban a két héttel ezelőtti javaslathoz képest kilencszeresére emelte a kormány. Ez azt jelenti, hogy jövőre több mint 46 ezer hallgató kaphat részösztöndíjat.

Magyarul az állam a költségek felét kifizeti, de egy átlagos 170 ezer forintos tandíj esetében is havi tizenhétezret kell állnia a hallgatónak.

A kormányfő korábban azt mondta, a jövőben olyan diákhitel konstrukciókat dolgoznak majd ki, amelyek segítségével könnyen átvészelhetőek lesznek az egyetemi évek. A Diákhitel Központ számít is arra, hogy többen keresik majd őket, mint eddig.

- A diákhitel központ... felkészült arra, hogy amennyiben vannak megnövekedett igények a diákhitel1, vagy diákhitel2 kapcsán, akkor ezeket az igényeket maximálisan ki tudja elégíteni - tájékoztatott a Diákhitel Központ marketing és kommunikációs igazgatója, Imre Zita.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke közleményben reagált a minisztérium módósító javaslatára. Ebben azt írják: Ha ez igaz, akkor Magyarországon bevezették a tandíjat, becsapták a választókat, az ifjúságot, és meghazudtolták a 2008-as népszavazás végeredményét.

Szerettük volna megkérdezni az egyetem vezetését és a hallgatói önkormányzatot, hogy az államilag támogatott helyek száma a jövőben, hogyan érinti a Kaposvári Egyetemet, de többet ők sem tudtak annál, mint ami a sajtóban megjelent, ezért nem akartak nyilatkozni.

Címkék: tanulás, diploma, helyi, egyetem, kultúra, kaposvár