A köznevelési rendszerben a fenntartói feladatok átvételével a kormány felszámolja az elmúlt évtizedekben egyre mélyülő különbségeket, amelyek miatt a szegényebb régiókban született gyerekek felnőtt életükre is kiható hátrányos helyzetbe kerültek. Az állami fenntartás alapvetően szakmai irányítást jelent, melybe beletartozik a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők bérének központi biztosítása, valamint a köznevelési feladat-ellátás, a szakmai továbbképzések összehangolása. A fenntartói feladatok koordinálását a központi és területi szervekből álló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ végzi. A területi szervezeti egységek a járási és megyeközponti tankerületek (összesen 198), melyeket tankerületi igazgatók irányítanak.

Somogy megyében nyolc tankerület az alábbi vezetőkkel kezdte meg a működését:

Cser Lajosné Siófok
Cservölgyiné Rácz Ildikó Barcs
dr. Gruberné Kis-Pál Andrea Tab
Farkasné Szabó Ildikó Fonyód
Fazekas Ede Máté Csurgó
Huszár Hajnalka Nagyatád
Tóth László Norbert Marcali
Stickel Péter Kaposvár

A tankerületi igazgatók főbb feladata az illetékességi területükön működő köznevelési intézmények irányítása, pedagógiai munkájának koordinálása, kapcsolattartás az intézményvezetőkkel, pedagógusokkal és a köznevelés egyéb szereplőivel; rendszeres jelentések és adatszolgáltatások készítése; bizonyos esetekben az intézmények működési feladatainak ellátása.

Főszabályként a 3000 lélekszámnál kisebb települések iskoláinak működtetése lesz automatikusan az állam kötelessége, ám, ha az önkormányzat a bevételeiből azt képes finanszírozni, s erről nyilatkozik, átveheti a feladatot - tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal.

A 3000-nél nagyobb lélekszámú települések terheit is átvállalja az állam, ha azok nem tudják fedezni a kiadásokat, és erről nyilatkoznak. Az önkormányzatoknak november 15-ig kellett nyilatkozniuk, az adatok feldolgozását és értékelését egy 6 fős - a BM, az NGM és az EMMI által létrehozott – tárcaközi bizottság végzi.

Címkék: tankerület, intézmények, állam, oktatás, Somogy, kultúra