Az önkormányzatoknak november közepéig kellett nyilatkozniuk arról, hogy mi a szándékuk az iskolájukkal. Múlt héten egy nem nyilvános kormányzati beszámolóból az derült ki, hogy 233 háromezer főnél nagyobb község, város is megszabadulna a működtetéstől. Az oktatási kormányzat vélhetően nem számolt azzal, hogy a 493, háromezer lakosnál nagyobb település közül majdnem minden második lemondana az üzemeltetésről is. De hogy melyik 233 városról, és annak pontosan hány iskolájáról van szó, azt még most, alig egy hónappal a fenntartói feladatok átvétele előtt sem hozta nyilvánosságra a Belügyminisztérium (BM).

Ezek az önkormányzatok ugyanis nem tudják önerőből fenntartani az intézményeket. Ezzel azonban még nem szabadulnak meg teljesen a fenntartással kapcsolatos költségektől. De hogy pontosan mire és mennyit kell majd fizetniük, még nem tudni.

Somogyban Csurgó az egyik olyan nagyobb település, amelyik lemondott az intézményeiről. A teljes átadásról nemrég döntött az önkormányzat, ami három általános és egy művészeti iskolát érint.

- Csurgó város képviselő testülete a gazdasági helyzetet ismerve nem kívánja tovább működtetni dologi oldalról sem az intézményt - mondta Csurgó polgármestere, Füstös János.

Vagyis a jövőben például a rezsiszámlákat, vagy a takarítást is az állam fizeti majd. Január elsejétől az országban csaknem 3 ezer iskola kerül át az államhoz. Somogyban mindössze 7 település kérte, hogy továbbra is ők működtethessék az intézményeket.

- A 3 ezer fő lakosság szám alatti településeknél arról van szó, hogy bár nem kötelesek működtetni az intézményeiket, de mégis szeretnék ezt elvállalni. Somogy megyében nem volt nagyon jellemző ez a fajta törekvés. A 3 ezer fő lakosságszám fölötti települések esetében fordított volt a helyzet - mondta az EEM helyettes államtitkára, Gloviczki Zoltán.

Ezekben az esetekben azt mondja ki a törvény, hogy a működtetés az ő dolguk, de kérhették, hogy az állam vegye le a vállukról ezt a terhet. Ezt kérte Barcs, Csurgó, Lengyeltóti, Nagyatád és Nagybajom is. Ezeknek a településeknek azonban bizonyos mértékű hozzájárulást kell fizetni.  A segítségkérés azonban fordítva is elsülhet. A települési önkormányzatok elnöke szerint ugyanis a hozzájárulás mértéke akár a mostaninál is több lehet.  

- Az átvétellel egyértelműen a 3 ezer fő alatti települések járnak jól, hiszen helyettük minden nemű gondot az iskolai fenntartásban és az iskolai hozzáállásban át fog venni az állam - mondta a TÖOSZ elnöke, Schmidt Jenő.

December 15-ig az állam megköti az önkormányzatokkal a átadás-átváteli szerződéseket. Jövő áprilisig pedig teljes leltárt készítenek a vagyonról.

3000 fő feletti somogyi települések:
Barcs, polgármester Karvalics Ottó
Csurgó, polgármester Füstös János
Lengyeltóti, polgármester Zsombok Lajos József
Nagyatád, polgármester Ormai István     
Nagybajom, polgármester Czeferner Józsefné

A 3000 fő alatti települések iskoláit fő szabály szerint átveszi az állam, azonban ezek a falvak ugyancsak szándéknyilatkozat formájában kérhették, hogy inkább megtartanák a működtetést. A múlt héten nyilvánosságra került kormányzati jelentés 96 ilyen kistelepülést említett. A mostani listán 84 kistelepülés szerepel, a legtöbben (összesen 10-en) Győr-Moson-Sopron megyéből jelezték, nem adnák át ezt a feladatot.

3000 fő alatti somogyi települések:
Ádánd, polgármester Pollák Tibor
Balatonszemes, polgármester Takács József           
Bárdudvarnok, polgármester Mester Balázs           
Buzsák, polgármester Kara Lajos           
Ordacsehi, polgármester Kiss Miklós           
Szőlősgyörök, polgármester Klotz Péter
Zamárdi, polgármester Csákovics Gyula

Címkék: lemondtak, települések, iskolák, önkormányzatok, Somogy, kultúra