- A kaposváriak számára a legfontosabb a városligetben álló két életfa. Nincs ma Kaposváron olyan gyermeket vállaló család, amely ne kérné, hogy gyermekének neve ott csillogjon a többi kisgyermek neve mellett. Ez jelzi, hogy a kaposváriak közösségben gondolkodnak. Tudják, hogy számíthatnak egymásra, és tudják azt is, hogy felelősséggel tartoznak egymás iránt. Éppúgy, mint az a kilenc család egykor, 300 évvel ezelőtt. – mondta ünnepi beszédében Szita Károly polgármester szombaton, a Kaposvár újjászületésének 300. évfordulójára szervezett konferencián.

Kaposvár polgármestere hangsúlyozta: „Az ember lakhelyet választhat, otthont viszont nem. Közel s távol nincs mögötte racionalitás, nincs mögötte számítás, csak az isteni útmutatás, hogy ott bontakoztathassuk ki tehetségünket, ahol azt tennünk kell, nem pedig ott, ahol tenni akarjuk. 1712-ben kilenc család hitének és kitartásának köszönhetően éledt újjá főnixmadárként ez a porig égett város.”

Szita Károly felidézte a város történelmének dicsőséges korszakait, majd a rendszerváltást követő 22 év eredményeiről beszélt: „Mindazon értéket meghagytuk, megőriztük és felújítottuk, ami méltó volt rá. És ezzel egyidejűleg teret adtunk a kaposvári vágyaknak. Kaposvár éppen ezért ma úgy néz ki, ahogyan azt az itt élők elképzelték.”

Címkék: 300 éves, ünnepi köszöntő, konferencia, Szita Károly, Kaposvár, kultúra