Azoknak, akik még nem jártasak az opera világában, ez a könnyed hangvételű, játékossággal és humorral teli, friss és érdekes megközelítés a tökéletes első lépés lehet a műfaj felé. Azok pedig, akik már ismerik és kedvelik Mozart műveit, igazi zenei csemegét kapnak ajándékba, hiszen olyan részletekkel foglalkozhatnak most, amire eddig talán még soha nem adódott lehetőség. Dinyés Dániel zeneszerző és zongoraművész az operák egyes részleteit elemzi, s eljátszik a mozarti muzsika elemeivel - tájékoztatott a Csiky Gergely Színház művészeti koordinátora, Szemerédi Fanni.

„Ritka a tehetségeknek olyan együttállása a zenetörténetben, amikor egy vérbeli operakomponista megtalálja egy kortársában az épp hozzáillő librettistát. Mozart három legismertebb olasz nyelvű operájában – Figaro házassága, Don Giovanni, Cosi fan tutte – épp ez a helyzet. Mindhárom opera librettistája Lorenzo da Ponte. Mozart legnagyobb sikereit ennek a három operájának köszönhette, és a mi koncertsorozatunk is ezt a három operát fogja górcső alá venni négy kiváló fiatal operaénekes és három fantasztikus hangú kaposvári színész segítségével. Olyan összefüggések után kutatunk ebben a három operában a beszélgetős koncertek alatt, amelyek egy szokványos operaelőadás alatt nem kerülhetnek elő. Most lehetőségünk nyílik visszaismételni egy-egy részt, ráérősen kutakodhatunk a zenei szövet és énekszólamok összefüggésében és egy jelenetet többféleképpen is „kipróbálhatunk”. A mozarti opera-színpad bebarangolására hívjuk a hallgatóinkat.” (Dinyés Dániel)

mozart

Zongorázik-vezényel-mesél: Dinyés Dániel - zeneszerző, zongoraművész

Énekelnek: Herczenik Anna, Cseh Antal, Gábor Géza, Kolonits Klára – operaénekesek, valamint Nyári Szilvia, Kőrösi András, Hüse Csaba – színművészek

Első alkalommal, 2012. december 3-án, hétfőn 19.00 órakor Mozart Figaro házassága című művével ismerkedhetünk meg közelebbről Herczenik Anna, Cseh Antal és Hüse Csaba segítségével.

Hogy miért izgalmas ez a vállalkozás? Meséljen erről az ötletgazda, Dinyés Dániel!

A következő kis videó-ajánlók a vele készült beszélgetésből szemezgetnek:
https://www.youtube.com/watch?v=cAWG7oZ0Av4
https://www.youtube.com/watch?v=zmoGxULQguU

Címkék: Mozart, beavató-sorozat, opera, Csiky Gergely, Kaposvár, kultúra