A KatonaSuli-program célja, hogy a katonai ismeretek oktatásán keresztül megismertesse a fiatalsággal a haza szolgálatának feladatait, támogassa a honvédelmi nevelést, valamint elősegítse a fiatalok katonai pályára irányítását.

Somogyban Kaposvár után Nagyatád is bekerült a KatonaSuli vérkeringésébe azáltal, hogy a napokban együttműködési megállapodást írt alá a helyi Ady Endre Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred parancsnokával. A megállapodás aláírásán az iskola igazgatóján, dr. Büttnerné Bódy Ágnesen, illetve a logisztikai ezred parancsnokán, Bárdos Antal ezredesen kívül megjelent Ormai István, a város polgármestere, önkormányzati képviselők, valamint a helyi veteránegyesület tagjai is.


Az ünnepséget követően az igazgató asszony köszöntőjében történelmi visszatekintést adott a 25 fős katonai osztálynak, valamint a megjelent vendégeknek a sorkötelezettségről, majd méltatta a Magyar Honvédség jelenlegi társadalmi felelősségvállalását és munkáját. Elmondta: nagy reményekkel tekint a jövőbe, elengedhetetlennek tartja a fiatalok honvédelmi oktatását.

Válaszában Bárdos Antal ezredes hangsúlyozta, hogy a dél-dunántúli régió egyetlen alakulataként az ezred felelőssége megkerülhetetlen a fiatalok honvédelmi nevelésében. „A Kaposváron már két osztállyal futó program folyamatos bővülése megelégedéssel tölti el a kaposvári katonákat. Örömmel veszünk részt a fiatalok honvédelmi nevelésében, mert ezzel egy komoly hiányosságot pótlunk a jövő nemzedékének haza iránti elkötelezettsége terén. Ma Nagyatád, holnap Tab, holnapután Somogy valamely másik települése. A logisztikai ezred katonái készen állnak, hogy megyeszerte részt vegyenek a fiatalok oktatásában, nevelésében” – fogalmazott a parancsnok.


Az együttműködési megállapodás értelmében az ezred katonai-szakmai segítséget nyújt az elméleti foglalkozások megtartásában, a pedagógusok felkészítésében, valamint a rendelkezésére álló bemutatóeszközöket is biztosítja az oktatáshoz.

A város polgármestere beszédében arról szólt, hogy Nagyatád tradicionális katonaváros, s mint ilyen, mindig is fontos volt számára a honvédelem ügye. Nagyon várták már a megállapodás létrejöttét, amely biztosítja, hogy a katonai hagyományok ne vesszenek el a településen.

(Forrás: honvedelem.hu)


nagyatad


/Fotó: Gobányi István törzszászlós/


Címkék: katonasuli, Nagyatád, Tab, honvédség, Kaposvár, kultúra