A Csiky Gergely Színház művészeti koordinátora, Szemerédi Fanni elmondta: mint azt a szeptemberben Kaposváron tartott Népmese napja iránti érdeklődés is bizonyította, szükség van a mesékre, fontos szerepet töltenek be a gyerekek életében, hatással vannak fejlődésükre, a közösségben való viselkedésükre, mintát adnak valós élethelyzetekre.

Minden nép mesél gyermekeinek, este, napközben, alvás előtt, munka közti szünetekben. Vannak vándormotívumok, amiket majdnem minden nép mesél, és vannak egyedi, csak egy adott népcsoportra jellemzőek. Egy dologban azonban minden nép meséi közösek: minden történet – még az állatmesék is – az emberről szól, a bukdácsolásáról, arról, hogy hogyan él, élhetne, hogyan kellene élhetőbbé tennie saját és a közössége életét. A mesélők mindig beleszövik életük történeteit, megpróbáltatásait és bölcs tanácsaikat ezekbe a történetekbe, hogy átadják tapasztalataikat a kicsiknek, a felnövekvő generáció tagjainak. Három mese egy előadásban: három nép, három kultúra történetei: magyar, cigány és indiai népmese várja a kicsiket.

holnemvoltfa csiky előadás népmese


Ennek a nagyon eltérő kultúrákat elegyítő meseelőadásnak is az a célja, hogy útravalót adjon, átsegítsen a buktatókon - mondta a művészeti koordinátor, aki a nem csak gyerekeknek ajánlott előadás kapcsán kiemelte: ez a mesefüzér kitűnő például szolgál a népek és egyúttal a népmesék közötti azonosságok és különbözőségek felfedezésére, de abban is megerősít, hogy szükség van a mesékre, mert segítenek eligazodni a világban.

Váradi R. Szabolcs, a Csiky Gergely Színház társulatának tagja nem először rendez mesét. Három nagysikerű előadás - a Lúdas Matyi, a Bűvös erdő és a Hókirálynő - köthető a nevéhez.

Az előadást beharangozó programfüzetben a mesedarabok rendezése melletti elkötelezettségéről Váradi R. Szabolcs azt írta: akkor gondolta először, hogy ha lehetősége lesz rá, népmeséket fog rendezni, amikor egy karácsonyra vett társasjáték kapcsán kiderült, nem is olyan egyszerű felidézni, melyik meséből valók a megfejtendő mesehősök.

Tervei között szerepelt egy olyan előadás is, melyben több nép meséit fűzi össze, "olyanokat, amilyeneket csak ritkán mesélünk, mégis a bennük rejtező tanulság, emberség, humor, bölcsesség, életöröm csak okulására válhat kicsiknek-nagyoknak". Így született meg a három nép kultúrájába kalauzoló Holnemvoltfa, amelyben végül egymásba fonódnak a történetek.

A népmesékhez a Kaláka Együttesből ismert Huzella Péter írt "népmeseszerű" zenét.

A bemutató november 20-án láthatja a közönség a Csiky Gergely Színházban.

Címkék: Holnemvoltfa, népmesék, gyerekeknek, előadás, Csiky Gergely Színház, kultúra