A „KORTÁRSAK” tárlat célkitűzése, hogy a közönség széles rétegei számára befogadhatóvá, értelmezhetővé és élvezetessé tegyék kortárs festőink műveit azáltal, hogy a kiállító művészek rendhagyó módon, részletes műleírásokat adnak alkotásaikról. Az érdeklődő – de a nehéznek, bonyolultnak vélt értelmezés miatt eddig távol maradó – közönség így kulcsot kap legtehetségesebb művészeink képeinek világához, melynek révén mindenki számára végre megnyílhat a kortárs festészet magával ragadó élményvilága.

A festmények megtekintése után a látogatók szavazhatnak arról, mely alkotás nyerte el a tetszésüket leginkább. A kiállítás zárásáig legtöbb szavazatot kapó mű kapja a másfél millió forintos díjat.

kortársak kiállítás


A kiállítás 21 művésze közül tízet Sturcz János művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára választott ki. A kiállítók másik felére a szervezők országos pályázatot írtak ki, amelyre bárki pályázhatott egy alkotással és egy műleírással. A beérkezett 201 mű közül a legjobb tizenegyet – a pártatlanság biztosítása érdekében – nemzetközi szakmai zsűri választotta ki. A zsűri tagjai a következők voltak: Hanna Wróbrewska, a varsói Zacheta Nemzeti Galéria vezetője, Andreas Hoffer, az Essl Múzeum kurátora, Molnár Annamária, a Magyar Kortárs Művészeti Galériák Országos Egyesületének elnöke és Pataki Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Intézetének főmunkatársa.

A kiállító művészek: Braun András, Czene Márta, Győrffy László, Hajdú Kinga, Iski Kocsis Tibor, Jakatics-Szabó Veronika, Kis Róka Csaba, Kósa János, Szabó Ábel, Szűcs Attila, Dobó Bianka, Cseke Szilárd, Király Gábor, Szakszon Imre, Deli Eszter, Hámori Anett, Kántor Ágnes, Szunyoghy Viktória, Verebics Ágnes, Barakonyi Zsombor, Kopasz Tamás

A tárlat hétfő kivételével minden nap nyitva tart.

Címkék: Rippl-Rónai terem, Kortársak, gyűjtemény, kiállítás, Kaposvár, kultúra