A fesztiválon a hívők az Úr Krisna kedvtelésére emlékeznek, amikor felemelte a Govardhan-hegyet, hogy védelmet nyújtson az élőlények számára a pusztító esőzések elől, melyet Indra bocsátott dühében a földre. A csodálatos cselekedet mélyebb értelmezésben rávilágít arra, hogy bárminemű szenvedés elől az élőlény egyes egyedül az Úrnál vehet menedéket.
A Govardhana-hegy felemelésének napján a hívők több tonna édességet állítanak elő. Az Istennek felajánlott ételekből a résztvevőknek lakomát rendeznek, a krisna-völgyi Srí Prahláda Általános Iskola diákjai pedig a környező települések iskoláiban tanuló kis barátaikat, 120 gyermeket vendégelnek meg.
Az ételeket különösen tiszta, vegán alapanyagokból készítik szerzetesek nagy gonddal. A sütés-főzés egy jelképes meditáció, amikor Isten elégedettségére készülnek az ínyencségek. A hívők jól tudják, minden az Úrtól származik, s a Számára felajánlott ételek viszont is, minden élőlényt táplálnak, hasonlóan ahhoz, amikor egy fa gyökerét öntözzük, s így erőre kap az egész növény.
Az ezt követő napokban tartják idén Dívali ünnepét is, amikor a Nap dinasztiájában alászálló legendás uralkodó, az Úr Rámacsandra – Krisna egyik formája - hazatérésére emlékeznek a hívek.
Dípávalí napján egy milliárd hindu gyújt lángot szerte a világon, hogy a hagyományos újévet fénnyel köszöntse.
Részletek a fesztivállal kapcsolatban: www.krisna.hu
Címkék: Dívali ünnep, édességünnep, Krisna-völgy, Somogyvámos, fesztivál, kultúra