Január elsejével ugyanis a kormány által meghatározott többszörös óraszámban lehet csak tanítani, ez pedig többszörös árat is jelent. Így a mostani átlag 100 ezer forint helyett akár fél millió is lehet egy képzés.

Beáta diplomás ápoló. Három éve mégis ebben egy pékségben dolgozik. Mivel a pogácsákat nem kell újraéleszteni, ápolói végzettségét ott nem tudja hasznosítani, ezért ül újra iskolapadba. Bolti eladó lesz. Azt mondja: ha idén elkezdi a tanfolyamot 200 ezer forintot spórolhat.

- Anyagi világban élünk és az embernek nem mindegy, hogy havonta kifizeti a csekket és mennyi mindenre költ még azon kívül. És jött ez a lehetőség és természetesen úgy döntöttem, hogy élek vele. És még egy szakmával leszek gazdagabb - mondta Bozsokiné Szabó Beáta.

Számvitel óra az egyik kaposvári képzőhelyen. Ennek a fél éves tanfolyamnak az ára jelenleg 84 ezer forint. Január elsejétől azonban másfél évig kell tanulni, háromszoros áron. Itt a legdrágább a pénzügyi ügyintéző képzés. Erre akár fél milliót is elkérhetnek. Mivel az óraszámok többszörösére nőnek, a terembérlet és az oktatók óradíja is növekszik. A képzőhelyek attól félnek, hogy nem lesz, aki megfizeti a tanfolyamokat.  

- Lehetséges, hogy visszaesik a jelentkezők létszáma. Ezért is javasoljuk a volt hallgatóinknak és az újaknak, hogy még idén érdemes beruháznia a képzésekre - mondta a Perfect Zrt. kaposvári kirendeltségének oktatásszervezője, Vonyik Ágnes.

A kisosz társelnöke szerint minőségi javulást hozhatna a kereskedelemben és a vendéglátásban ha megnövelt óraszámban tanulhatnak a hallgatók. A jelen forgalom mellett azonban nem engedhetik meg maguknak a képzéseket.

- Ha ez megnégyszereződik, akkor valaki azért nem tud eljönni, mert munkahelye van és nem engedik el vagy a három négyszeres díjat nem tudja kifizetni. Sajnos ezt az élethosszig tartó tanulást hátráltatni fogja - mondta a KISOSZ társelnöke, Kertész Rezső.

Legfrissebb adataik szerint ugyanis sok vállalkozás jelenleg a túlélésért küzd. Több már jelezte nekik: karácsony után felszámolja a céget a forgalom drasztikus csökkenése miatt.

Címkék: többéves, OKJ, drágább, képzés, oktatás, kultúra