Lökdöste és fogassal piszkálta egy szemtelen diák matematika tanárát még 2008-ban egy józsefvárosi iskolában.

2009. novemberében pedig egy gyógyszerész hallgató nyitott tüzet egyetemista társaira az órán, amelyben egy fiú meghalt hárman pedig életveszélyesen megsérültek. Ezek az utóbbi idők legkirívóbb esetei közé tartoznak, de a pszichológus szerint a kisebb agresszív megnyilvánulások mindennaposak a diákok között. Azt mondja, ezeket is komolyan kell venni.

- Ha ezt tapasztaljuk, a megelőzés eszközeivel kell élni, hogy a súlyosabb erőszakba ne csapjon át a verbális agresszió megnyilvánulása. Nagyon sok feszültség van a gyerekek életében - mondta a Klebelsberg Kollégium pszichológusa, Hujber Tamásné.

A kaposvári diákoknak önismereti órákon tanítják a konfliktuskezelést.

- Tapasztalatok, otthoni, iskolai környezetben,és  helyzetgyakorlatokban ismerjük meg még milyen agressziókkal találkozhatunk még az életben, hogyan tudjuk kezelni - mondta a Táncsics Mihály Gimnázium végzős gimnazistája, Ádám Ágnes.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2009-ben indította programját, amelyben pedagógusokat, pszichológusokat oktatnak, hogyan kezeljék az iskolai agressziót.

- Végre nem azon gondolkodunk, hogy büntessünk, aki nem képes szabályokat betartani, hanem megnézzük mi az oka és segítsünk a feldolgozásban - mondta Németh Zsolt, kriminológus.

Az agresszív viselkedés a szakemberek szerint nem családfüggő.

- Piszkálódásból indul ki az egész, azt tapasztalom nem a szegénységből indul ki az egész, nem feltétlenül a rossz családi körülményekből indul ki, mert a ha a gyerek személyisége olyan, akkor fel tudja dolgozni - mondta az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet pszichológusa, Lippai Edit.

Több esetben is előfordult már, hogy az iskola szégyellte a tettlegességig fajult erőszakot, ezért eltitkolták a történteket, és inkább elbocsátották az érintetteket. A pszichológusok szerint azonban ezzel nem oldják meg a problémát, csak elhárítják maguktól.

Címkék: tettlegesség, pszichológus, erőszak, segítség, iskola, kultúra