A zsűri tagjai: Jágerné Katona Zsuzsanna, a kaposvári városháza kulturális referense, prof. dr. Rosta István tudománytörténész, a Kaposvári Egyetem egyetemi tanára, Rozsos Gábor költő, a Kodály iskola magyar tanára, dr. Cseke László közgazdász és Daxner Gábor, megyei VOSZ elnök.

A 3 Prima-díjas személyéről közvetlenül a gálaestet megelőzően döntenek. A korábbiakhoz hasonlóan a mecénás vállalkozóknak köszönhetően most is 1-1 millió forinttal jutalmazzák az alkotói tevékenysége, életútja, eredményei, közéleti munkássága alapján kiválasztott három személyiséget.

A díjazás anyagi hátterét, a háromszor egymillió forintot az idei évben is három forrás egyenlő arányban biztosítja: a Prima Primissima Alapítvány, a VOSZ országos elnöksége, valamint a VOSZ megyei szervezete. A gálaműsor és a 400 ezer forintos közönségdíj a somogyi vállalkozók felajánlásaiból valósulhat meg.

A szervezőbizottság a tíz jelöltet a korábbi évekhez hasonlóan egyben közönségszavazásra is ajánlja. A közönség szavazatait postai levélben és e-mailben várják a szervezők mától október 29-ig. Egy e-mail címről és egy postán küldött borítékban csak egy szavazatot fogadnak el.

Levélcím: VOSZ 7400 Kaposvár, Bajcsy-Zs. u. 50. 1/14.
E-mail cím: vosz.somogy(kukac)t-online.hu

A 2012-es Megyei Prima-jelöltek:

Dr. Fábry Kornél, kaposfüredi plébános: Az idei év őszétől tölti be a somogyi falu plébánosi tisztségét. Az elmúlt négy év alatt felújította a teljes plébániat, melyet havaonta több mint 400-an látogatnak.

Egyed Tibor, Ybl-díjas építész: Számos alkotás tervezője. Egyebek közt az ő nevéhez fűződik a jelenlegi bíróság-, és a kaposvári tanítóképző főiskola Sommsich-, valamint Bajcsy-Zsilinszky utcai épülete. Pályája során dolgozott Siófokon, Balatonföldváron és Nagybajomban is.

Csonka Béla, fotóművész: Az ötven éve alakult Somogyi Fotó- és Filmklub alapító tagja. A nemzetközi Barátság Hídja fotókiállítás és pályázat egyik kitalálója. Több országos és nemzetközi fotópályázat díjazottja.

Kerekesné Pytel Anna, kórusvezető: 1994-től vezeti a Kaposvári Zenekedvelők Vegyeskarát, valamint a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola felső-tagozatos karát. Kórusaivalmegszerezte az Év Kórusa minősítést, emellett számos első díjjal is büszkélkedhet.

Dr. Ozsváth Ferenc, Kaposvár díszpolgára, a város egykori alpolgármestere: 1991-től 1995-ig a Kaposvári Katolikus Gimnázium alapító igazgatója volt. 1994-2002 között Kaposvár  szociális és egészségügyi ügyeiért felelős alpolgármestere, majd 2002-től 2006-ig a Népjóléti Bizottság tanácsnoka, ezt követően a bizottság szakértő tagja. Oktató, tudományos tevékenységével több, városi léptékű összehasonlító kutatást végzett a tanulóifjúság egészségügyi állapotával, életmódjával kapcsolatban, melyek eredménye alapul szolgált a város ifjúságpolitikai koncepciójának kidolgozásához.


Dr. Szili Ferenc, Kaposvár díszpolgára, a levéltár nyugalmazott igazgatója: Az Oktatási Tudományos és Kulturális, valamint a Pénzügyi Ellenőrző és Közgazdasági Bizottságok tagja volt. Szakmai munkája mellett lelkes sportember, több mint egy évtizeden keresztül az NBII-ben játszott először a Budafok, majd a Kaposvári Kinizsi csapatában. Tagja a Magyar Történelmi Társulatnak, valamint az MTA pécsi területi bizottsága II. számú filozófia-; történelemtudomány és néprajztudományok szakbizottságának. Tudományos kutatómunkáját több könyv és publikáció fémjelzi.  2010-ben megkapta a Kaposvár Város Díszpolgárka címet.

Dr. Repa Imre, a Kaposi Mór Oktató Kórház igazgatója: A Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetének orvos-igazgatója, s egyúttal intézet-igazgatója lett. 2000-ben egyetemi docensi, majd 2002-ben egyetemi tanári kinevezést kapott. 2003-tól a Kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója is. 2005-től rektor-helyettesként a kaposvári Egyetemen újonnan megalakult Egészségtudományi Centrum elnöki teendőit is ellátja. Orvosi, tudományszervezői és menedzseri tevékenységét számtalan kitüntetéssel és díjjal ismerték el.

Horváth Béres János, faszobrász, fafaragó: 1960-ban született Kaposváron. Az első szobrát nyolcadikos korában készítette, az elmúlt 15 évben pedig saját műtermében alkotott.

Horváth János Milán, művészettörténész:
számos kortárs képzőművészeti kiállítást rendezett, közülük  a Dunántúli Társulatot, két évente a somogyi képzőművészeti kiállításokat. Az elmúlt év végén Rippl-Rónai 150 éves születési évfordulójára rendezett kiállításával országos elismerést vívott ki.

Dr. Szirmai Endre, költő: a kortárs somogyi irodalom legkiemelkedőbb alakja volt Takács Gyula mellett. Több önálló verseskötete és versfordítása jelent meg. Országos kiadványokban, folyóiratokban is számontartott művelője volt a lírának.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Megyei Prima-gála október 30-án lesz a Csiky Gergely Színházban. A 18 órakor kezdődő esten fellépnek a tavalyi Prima-díjasok, valamint a színház művészei.

Címkék: Prima-díj, jelöltek, VOSZ, Somogy, gála, kultúra