Kaposvár városa pályázati segítséggel 239 millió forintból újította fel a házat, ahol a festőóriás 1908 és 1927 között élt.

A hivatalos ünnepség 2012. október 26-án 14.30-kor kezdődik. A zeneiskola művésztanárai Bartók duetteket játszanak majd, Szita Károly polgármester köszöntője után pedig Rátóti Zoltán színművész olvas fel részleteket Rippl-Rónai naplójából.

A parkban korabeli ruhákba öltözött emberek sétálnak, a kaposvári iparművészeti iskola diákjai festenek, az érdeklődőket a tervező kalauzolja körbe a megújult parkban, a művészettörténész tárlatvezetést tart a villában, a Csiky művészei pedig olyan költők verseit szavalják, akik jártak Rippl-Rónainál, vagy akiket a művész lerajzolt. A résztvevőket forró csipkebogyó-teával is megvendégeli a város.

A Róma-villa megnyitójára tartó vendégeket a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. ingyen szállítja a helyszínre: a 15-ös számú járat 14.00 órakor indul a pályaudvarról.

A Róma-villa felújítása tavaly kezdődött.  A fejlesztések során az 1868-ban épült villa és a műterem, valamint az egy holdnyi zárt park is megújult. Új, akadálymentes, föld alá süllyesztett látogatóközpont épült fogadótérrel, pénztárral, emléktárgy bolttal, ruhatárral. Megújult a villa és a műteremház homlokzata is. A kiállítótér alkalmas irodalmi és zenei estekre, 60 fős tanácskozásokra. Megújultak a sétányok és a kapuk, illetve rendbe tették a Méhesházat is.

Címkék: Róma-villa, Rippl Rónai, átadás, felújítás, Kaposvár, kultúra