Az Új Széchenyi-terv keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap 197 103 551 Ft összegű társfinanszírozásával megvalósuló program összes költsége: 246 478 837 Ft.

A pályázat szervesen illeszkedik a város turisztikai fejlesztéseihez, mintegy összeköti a parti területeket a kápolna-dombbal és a Várdombbal. A platán sor, a platán tér és a parti sétány (az alkotmány utcáig) területére és - részben a platán strandra - terjed ki. A meglévő 144 parkoló mellé 105 újat építenek a megfelelő csapadékvíz elvezetéssel, megújítják a burkolatokat, új utcabútorokat helyeznek ki és új térvilágítás létesül. A strandon új közösségi terek alakulnak ki: homokos sportpálya, kosárlabda pálya, gyermekjátszóterek, a strand területén pedig gyermekfoglalkoztatót alakítanak ki. A programot a platán téri vállalkozók bevonásával valósítják meg. A szolgáltatások bővítésére a környezethez illeszkedő hat új pavilont állítanak fel.

A nyitó rendezvényen köszöntőt mondott Móring József Attila országgyűlési képviselő és Mészáros Miklós polgármester. A program várhatóan a jövő szezonra valósul meg.

A „boglári buborék” vizes játszópark és a 4-6 éves korosztáyú gyermekek játszóterének ünnepélyes alapkő letétele is kedden volt a Platán strandon. Az Új Széchenyi-terv keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap 201 645 000 Ft összegű társfinanszírozásával megvalósuló turisztikai fejlesztések (összes költsége: 323.415.493 Ft) sorát a Balaton-átúszásról ismert Platán strand fejlesztése zárja.

A strandfejlesztés érdekessége, hogy szervesen illeszkedik a városközpont vízparti területeinek megújításához,aminek részeként megszépülhet a platán sor és a parti sétány.

A projekt más elemei már elkészültek (a védett Balaton műemlék hajó felújítása, a turisztikai piac, a rendezvényeket szolgáló színpad és sátor). A Kék és a Vörös Kápolnák környezetét és magát a Kék Kápolnát is felújítják.

A projekt célja Balatonboglár Város turisztikai és kulturális vonzerejének növelése a „Barátságos város” és  „Balatonboglár, ahol a család nyaral” szlogennek megfelelően.

Operatív célok:
- a platán strand megújításával, egyedi vonzerő kialakításával új vendégek vonzása (családbarát jelleg), a jelen-legi vendégkör megtartása.
- a strand és a település versenypozíciójának javítása a Balaton parti települések között, amely a település és a
település vállalkozói, lakossága turisztikai bevételének növekedését hozza maga után.
- Új munkahelyek teremtése.
- Balatonboglár külső megítélésének, imázsának emelése egyedi turisztikai kínálat által.
- a rendezvények, programok minıségi fejlesztése révén a kulturális turizmus vendégkör vonzása, szezonhosz-szabbítás.

A „boglári buborék” vizes játszóparkban két nagy vizi csúszda létesül, egyedi tervezésű vizes játszótérrel, él-ménymedencével, a kisgyermekeknek külön korosztályos játszóteret létesítenek. Természetesen a zöldfelüle-tek megújítása is része a programnak.

Címkék: balatonboglári, családbarát, beruházás, fejlesztés, támogatás, kultúra