Az ötlet egyébként nem egyedi. Amerikában csak úgy lehet egyetemre menni, ha a leendő diák már végzett önkéntes munkát.

Tavaly flakonokból készültek fotelek az egyik kaposvári bevásárlóközpontban. A fiatalok önkéntesként próbálták színessebbé tenni a városlakók életét. Az idei tanévtől azonban ilyen feladatokat kötelező lesz elvégezni a 9. osztályosoknak. 2016-tól ugyanis csak az kaphat érettségi bizonyítványt, aki addig legalább 50 óra önkéntes munkát vállalt. A diákok többsége ezt jónak tartja.

- Támogatom, mert a diákok megismerhetnek egy más környezetet is, mondjuk szociális munkát végezhetnek, és ezzel több tapasztalatot is gyűjtenek, és ez lehet pozitív is akár - mondta Munkácsy Mihály Gimnázium diákja, Takács Bianka.

- Szerintem ez valamilyen szinten jó, meg pozitív, mert így megismerkedhetnek a munkával a diákok - tette hozzá CSer Ágnes.

Mentort kell biztosítani a fogadó intézmény részéről, ő fogja ugyanis koordinálni és rögzíteni a feladatokat. A diákoknak a környezetvédelem mellett, szociális, oktatási, és kulturális munkában kell helyt állniuk.

- Egy szemlélet váltás kell, természetesen a diákság körében különösen, hiszen ennek az 50 órás közösségi szolgálatnak 2016 tavaszáig meg kell felelni, ennek érdekében, hogy mind az iskolák, mind a diákok munkáját segítsük egy TÁMOP pályázat beadásával kívánjuk a munkájukat könnyíteni - mondta a Kaposvári Önkormányzat humánszolgáltatási igazgatója, Stickel Péter.

Így akár 30 millió forinttal is tudják támogatni az önkormányzati fenntartású iskolákat. Egy másik támogatásra egyházi iskolák is pályázhatnak. A református iskola az egyházon belül adna munkát a diákoknak.

- Vállaltuk egyházi ingatlanok környezetének rendben tartását, előnyös helyzetben vagyunk Kaposváron a kaposvári gyülekezetnek van két idősotthona, egy Kaposváron, egy pedig Taszáron, és vállaljuk azt, hogy ezekben az idős otthonokban a gyerekek segíteni fogják majd az időseket különböző feladatokkal - mondta a Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola és Gimnázium igazgatónője, Molnár Tímea.

Aki pedig nem tudja, hol önkénteskedjen az oktatásfejlesztő intézet honlapján segítséget kaphat.

- Ez a portál össze kívánja hozni a keresletet és a kínálatot, vagyis feltünteti azokat az intézményeket, akik szívesen fogadnának olyan középiskolásokat, akik ezt a bizonyos közösségi szolgálatot végeznék - tájékoztatott a Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója, Kaposi József.

A diákok alkalmanként legalább 1, de legfeljebb 3 órát foglalkozhatnak közösségi szolgálattal.

Címkék: compass, önkéntes, munka, diák, érettségi, kultúra