Támogatja a sztrájkbizottság létrehozását a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) - tájékoztatta a tömörülés pénteki döntéséről Mendrey László elnök az MTI-t. A szakszervezet hétfőn jelentette be, hogy kezdeményezi a sztrájkbizottság létrehozását. Az érdekvédelmi tömörülés országos vezetősége egyhangúlag hozta meg a döntést - mondta akkor Galló Istvánné, a PSZ elnöke az MTI-nek.

Mendrey László elmondta, az országos választmány nagy többséggel hozta meg döntését. A PDSZ még pénteken tárgyalóasztalhoz ül a másik szakszervezettel, a Pedagógusok Szakszervezetével, illetve a többi közoktatási ágazati tömörüléssel - tette hozzá.

A szakszervezeti vezető arra a kérdésre, hogy milyen esélyét látja a sztrájknak, azt mondta: a pedagógusok nagyon elkeseredettek, és igen elszántak; úgy érzik, többszörösen becsapták őket, csalódottak a köznevelési törvény tartalma és megvalósítása miatt egyaránt.
Utalva arra, hogy október 17-én találkoznak az oktatásért felelős államtitkárral, azt mondta: szeretnék látni, hogy ki az, aki garanciát tud vállalni, ha esetleg megállapodás születik. Láthatólag Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár nincs ebben a helyzetben - jegyezte meg az érdekvédő, hozzátéve: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter október 5-i bejelentésével törvényt írt felül.

Matolcsy György október 5-én jelentette be: a kormány a tanári fizetések 2013. szeptember 1-jei emelését elhalasztja 2014 elejére , ezzel 73 milliárd forintot takarít meg. Ha 2013-ban a tervezett egy százaléknál nagyobb lesz a gazdasági növekedés, akkor visszahozzák a korábbi időpontot.

Orbán Viktor kormányfő pénteken reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a pedagógusok bérének tervezett elhalasztásáról azt mondta: küzd azért, és lát is esélyt rá, hogy 2013 első félévében úgy alakuljanak a számok, hogy mégis bevezethető legyen jövő szeptemberben a tanárok életpályamodellje.

Forrás: MTI, hirado.hu

Címkék: Pedagógus, sztrájk bizottság, PDSZ, Orbán, szakszervezet, kultúra