Ferenc fehér bottal közlekedik a Kossuth téren. Az integrációs napon mindenki megtapasztalhatta milyen azok élete, akik nem látnak. Somogyban 2000 látássérült van, de mindössze 700 fővel van kapcsolata a szervezetnek.


- Visszahúzódnak a család védelmébe, túlzott támogatása mögé, egy rossz testi és lelki állapotban passzivitásra ítélve önmagukat élnek egy szűk térben - mondja Dányádiné Molnár Cecília, a Vagyok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének megyei elnöke.

A főszervező, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ szolgáltatásait, módszereit is bemutatta. Intézményükben Dévény Anna oxigénhiányos gyerekekre alkalmazott terápiáját is alkalmazzák.
A  Bárczi Gusztáv Speciális Szakközépiskola vezetője, Kovács Attila azt mondja: az idegek, izmos stimulálása történik, speciális képzettséget igényel, minden ellátáshoz van speciális terapeutájuk.

Csaknem 400 gyerek jár a 60 éve működő iskolába és további 2000 gyereket látnak el a kaposvári térségben. - Az orvostudomány egyre jobban fejlődik, de a fogyatékosok száma egyre több. A fogyatékosok száma nem az enyhe fogyatékosok felé tolódik el, hanem a súlyosan sérültek, az autisták a Down-kórosok irányába - teszi hozzá a kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központ igazgatója, Benczéné Csorba Margit.

A szakemberek szerint még mindig a társadalmi kirekesztés és tudatlanság a legfőbb probléma a sérültek esélyegyenlőségének megteremtésben.


Címkék: fogyatékossággal, egyre, élő, Somogyban, több, kultúra