A Szabó Máté rendezésében, Ferenczi György "bluesbetyár" zenéjével megspékelt ősbemutató minden bizonnyal nemcsak a költő verseire fogékony közönségnek szolgál különleges, mondhatni szokatlan élménnyel, de azoknak is meglepetés lesz, akik egykor - kötelező olvasmányként - inkább csak "legyűrték", mintsem élvezték volna a versben elbeszélt, amúgy igencsak szórakoztató történetet.

Fölébred álmából egy fogoly, s szabadulást tervez. Nade: hogy került fogságba? Ha ki akarjuk deríteni, további kérdésekbe botlunk: kié a helység leglátogatottabb kocsmája? Mily ékes e kocsma birtokosnéja? Miben sántikál a kántor? Ki buzdítja merényének végbevitelére?... – s ha ez még mindig nem lenne elég a garantált szórakozáshoz, Petőfi vígeposzához a magyar blues-betyár, Ferenczi György szerez belevaló zenét.

„Egy magyar zenésznek normál esetben a népzenétől kellene bárhova eljutnia, de a Kodály-módszer hazájában ez rendszerint nem így van. Én Jimi Hendrix, az AC/DC és a Hobo Blues Band zenéjén nőttem fel. Ma két dolog határozza meg a zenémet: a népzene és Hendrix. Aki a rock and rollt életformájának vallja, az nem mehet el Petőfi mellett úgy, hogy ne ragadja meg a belőle sugárzó energia és életöröm. Petőfi, ha most élne, Chuck Berry-rajongó lenne. Tanuljátok meg, mi a költő, mert én most megtanultam.” (Ferenczi György)

Az előadás előbemutatóját az augusztusi Ördögkatlan Fesztiválon, a baranyai Nagyharsányban tartották.

A helység kalapácsa akár napjaink története is lehetne, mely szerelmesek, cselszövők, ármánykodók, békéltetők és igazságtevők körül forog. Az özvegy kocsmárosné, Szerelmetes Erzsók kegyeiért birokra kelnek a férfiak - a helység kalapácsaként ismeretes Fejenagy kovács és a lágyszívű kántor, aztán megérkezik Amazontermészetű Márta, a kántor felesége és a sebtében riasztott bíró, és véget vetnek a kocsmai vircsaftnak.

Szerelmetes Erzsókot Czene Zsófia, a helység kalapácsát Nyári Oszkár, a kántort Takács Géza, feleségét Nyári Szilvia játssza.

A bemutató időpontja: 2012. október 13. szombat 19.30

Az előadás a Csiky Gergely Színház első Utazószínházi előadása is egyben!

Címkék: A helység kalapácsa, Ferenczi György, ősbemutató, Csiky Gergely Színház, előadás, Kaposvár, kultúra