Csütörtökön egykor hivatalosan bejelenti a Svéd Akadémia a 2012-es irodalmi Nobel-díj nyertesét. A legfőbb esélyesek között van Nádas Péter is.

A díjat minden évben – Alfred Nobel végakaratának megfelelően - az a szerző veheti át, aki "az irodalomhoz a legkiválóbb idealisztikus beállítottságú alkotással járul hozzá". Magyar író eddig egyszer, 2002-ben részesült az elismerésben, akkor Kertész Imre díjának örülhettünk.

Nádas egyébként idén több rangos irodalmi díjat kapott, és februárban egy német lap is kifejezetten Nobel-várományosnak nevezte.

 

A brit John Gurdon és a japán Jamanaka Sinja azért a felfedezésükért érdemelték ki az orvosi-élettani Nobel-díjat, hogy érett sejteket őssejtekké tudnak átalakítani, amelyek bármilyen típusú sejtté tovább tudnak fejlődni.

A Nobel Bizottság úgy véli, Gurdon és Jamanaka felfedezései azt bizonyítják, hogy a specializált sejtek bizonyos körülmények között visszaforgathatják a fejlődés óráját. Az áttörések új eszközöket biztosítottak a kutatók számára világszerte, és figyelemreméltó fejlődéshez vezettek az orvostudomány számos területén.


A szakértők azt remélik, hogy az új technikák azáltal forradalmasíthatják a gyógyászatot, hogy egy beteg saját bőrmintájából lehet majd őssejteket létrehozni. Az alapötlet az, hogy ezeket az őssejteket például szívrohamot követően a szív helyreállítására, vagy az Alzheimer-kór folyamatának visszafordítására lehet felhasználni.

A francia Serge Haroche és az amerikai David J. Wineland kapta megosztva az idei fizikai Nobel-díjat kvantumfizikai kutatásaiért - jelentették be kedden a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban.

A 68 éves Serge Haroche és a szintén 68 éves David J. Wineland egymástól függetlenül talált és fejlesztett ki módszereket az egyedi részecskék mérésére és manipulálására úgy, hogy közben sikerült megőrizniük azok kvantummechanikai természetét, mindezt korábban hozzáférhetetlennek vélt utakon. Haroche és Wineland kutatócsoportja olyan laboratóriumi módszereket fejlesztett ki, melyekkel sikerült mérniük és kontrollálniuk igen törékeny kvantumállapotokat, amelyekről korábban azt hitték, hogy lehetetlen közvetlen megfigyelésük.

Mindkét díjazott a fény és az anyag közti alapvető kölcsönhatásokat tanulmányozó kvantumoptika területén dolgozik, ez a terület az 1980-as évek óta figyelemreméltó fejlődésen ment át. Áttörést jelentő módszereik tették lehetővé, hogy ez a kutatási terület megtegye legelső lépéseit egy szupergyors, kvantumfizikán alapuló számítógép megépítése felé. Az elismeréssel összesen 8 millió svéd korona (263 millió forint) is jár.

Címkék: irodalmi, kvantumfizika, orvosi-élettani, tudósok, Nobel-díj, kultúra