A versenyen a diákok érdekes, játékos feladatok segítségével oldottak meg természettudományos problémákat. A novemberi döntőn a legjobb 10 csapat mérkőzhet meg az értékes nyereményekért.

A regionális döntőben tovább jutottak kaposvári diákok is. A Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola Alpha csapata. Felkészítőtanáruk: Rangits Gábor.

A verseny fődíja egy négynapos erdélyi utazás az első helyezett csapatnak és felkészítő tanáruknak.

Idén tavasszal második alkalommal hirdette meg az integrált természettudományos versenyt a Nemzeti Tankönyvkiadó és a győri Krúdy Gyula Középiskola. A verseny célja, hogy a tanulók játékos feladatok megoldásával átélhessék az önálló természettudományos ismeretszerzés és az ismeretek gyakorlati alkalmazásának élményét. Emellett fontos, hogy megtapasztalják a csapatmunka jelentőségét és tudatosuljon bennük a természettudományi kérdésekről történő önálló véleményalkotás felelőssége. A versenyre összesen 250 4 fős csapat nevezett. Az áprilisi elődöntőt követően most hétvégén tartották a regionális döntőt öt különböző helyszínen (Budapest, Győr, Nyíregyháza, Szeged, Veszprém), ahonnan régiónként a legjobb 2 csapat jutott be a november 24-én tartandó győri döntőbe.

A középdöntőre készülve a csapatok előzetes feladatot is kaptak. Prezentációt kellett készíteniük két megadott témában: „Lakóhelyem egy környezetvédelmi problémájának bemutatása, javaslat a probléma megoldására” vagy „Egy konkrét környezetvédelmi probléma műszeres vagy analitikai vizsgálata.”

A csapatok komoly kutásokat végeztek például a bálványfák elterjedéséről; laboratórumi vizsgálatokkal mérték a Sió-csatorna térségének szennyezettségét; kémiai vízminőség-vizsgálatokat végeztek a Kapos folyón, valamint bemutatták, hogy az elszegényedés miként befolyásolja egy térség légszennyezettségét. A legszembetűnőbb problémák mellett beszéltek a zaj- és fényszennyezés káros hatásairól, és ami a legfontosabb, minden környezetvédelmi problémára megoldási javaslatokat is tettek – globális megoldást és olyat is, amit négy tizenéves diák is meg tud valósítani.

Címkék: kaposvári diákok, természettudomány, csapatok, vetélkedő, verseny, kultúra