A szabadságharc leverését kegyetlen megtorlás követte. 1849. október 6-án, Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét végezték ki.

A 13-ak névsora: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly. Az ezt követő megtorláskor mintegy ötszáz halálos ítélet született, melyből több mint százat végre is hajtottak.

A magyar kormány 2001-ben nemzeti gyásznappá nyilvánította október 6-át. Ezen a napon a Magyar Köztársaság lobogóját félárbocra eresztjük, és országszerte megemlékezünk a szabadságharc kivégzett hőseiről. Mert valódi hősök voltak ők, olyanok, akik példája a mai napig a szemünk előtt lebeg.

„Szolgáltam, szolgáltam mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom, megértik ezt a szolgálatot.”  Kívánom mindannyiunk érdekében, hogy Aulich Lajos utolsó szavai mutassanak példát hazánk és Somogy megye felemelkedése érdekében, melyhez sok sikert és jó egészséget kívánok - juttatta el szerkesztőségünkhöz gondolatait Juhász Tibor, kormánymegbízott.

Címkék: kormánymegbízott, Juhász Tibor, október 6., gondolatok, megemlékezés, kultúra