Minthogy az intézményfejlesztési tervek értékelése lassan lezárul, érdemes áttekinteni, mely főiskolák „veszítették” a legtöbb hallgatót, ez ugyanis komoly szempont lehet a jövő évi – csökkenő – állami források elosztásakor.

A felvi.hu végleges adatai alapján mintegy nyolcvanezren kezdték meg tanulmányaikat szeptembertől a felsőoktatásban. Ez a tavalyi 98 ezerhez képest jelentős csökkenés, s különösen az államilag finanszírozott – az idei évtől állami ösztöndíjasnak nevezett – hallgatói körben számottevő a visszaesés: míg 2011-ben 67 ezer, az idén 51 ezer hallgatót vettek fel e finanszírozási formában.

Állami egyetemként a Kaposvári Egyetemen csökkent leginkább a hallgatói létszám. Az intézményben a tavalyi 982 helyett, idén csak 690 elsős kezdte meg tanulmányait.

Egy-két intézményt kivéve gyakorlatilag mindenhol kevesebb hallgatóval kezdték meg az idei tanévet. A kivételek közé tartozik a Semmelweis Egyetem (a tavalyi 2686 helyett az idén 2752 elsőévessel), több művészeti egyetem, valamint az egyházi fenntartású Károli Gáspár Református Egyetem (1369-cel szemben az idén 1513 gólyával).

A legnagyobb vesztes állami intézmény a Szolnoki Főiskola: itt 45 százalékkal kevesebben, a tavalyi 761 helyett az idén 421 új hallgató kezdte meg tanulmányait. Gólyái 41 százalékát veszítette el a bajai Eötvös József Főiskola (370 helyett 218 elsős), 38 százalékos a visszaesés a Nyíregyházi Főiskolán (2128 helyett 1311 elsős), 36 százalékos a Dunaújvárosi Főiskolán (964 helyett 619 elsős), s állami egyetemként a Kaposvári Egyetemen csökkent leginkább a hallgatói létszám (982 helyett 690 elsős).

Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár a távirati irodának a minap azt mondta, a szerkezeti átalakítás nem egyes intézmények kiszorítására irányul. „A józan ész szabályai szerint azonban nem szabad súlyos áldozatokat vállalva az adófizetők pénzéből mesterségesen életben tartani működésképtelen intézményeket” – tette hozzá. A létszám, a „népszerűség” fontos tényezőként eshet latba a jövő évi – 23 milliárd forinttal szűkösebb – források elosztásakor. A költségvetési törvényjavaslatban a 2012-es 157 milliárd forinttal szemben jövőre 134 milliárdot szánnak a felsőoktatásra.

(magyarhirlap.hu)

Címkék: felsőoktatás, hallgatók, csökkenés, költségvetés, Kaposvári Egyetem, kultúra