Teltház volt szombaton a Klebelsberg Pedagógiai napon.


- Ennek alapvetően az volt a lényege, hogy a pedagógusok lelkét is kell egy kicsit táplálni, ahhoz hogy hittel tudjanak nevelni. Az idei évnek pedig egy nagy összefoglaló címet adtam, hogy a nevelés alapja és célja a nemzeti kultúra - mondja a Klebelsberg Középiskolai Kollégium igazgatója, Giber Vilmos.
Az oktatási rendszer átalakításáról is szó esett.  Azzal, hogy az iskolák január elsejétől állami fentartásba kerülnek, a mi felelősségünk nem csökken.


Az előadók többsége azonban a közösség fontosságára hívta fel a figyelmet. Az igazi közösség kialakulása már a születéskor elkezdődik.


- Nem kell elkülöníteni, hogy az anyja pihenhessen, hanem együtt kell legyenek, és ettől kezdve végig ezeket a módszereket lehetne bemutatni, hogy mesékre milyen nagy szükség van, hogy a gyermekjátékokra, amiben nincs versengés, hanem megtanulja a közösség örömét. Ezek mind olyan dolgok amikről elfeledkeztünk, pedig egyszerű dolgok - hangsúlyozta Andrásfalvy Bertalan, professzor emeritus.


A professzor szerint a vidéki kisiskolákat nem szabadott volna bezárni, mert a személyiség fejlődése szempontjából sokkal jobbak, mint a jól felszerelt városi intézmények.
Tőkéczki László szerint a modern iskoláztatás nem éri el a célját.


- Az ember úgy születik, akkor és olyannak és ott, amit ő nem akart és egy olyanfajta adottsággak, küldetéssel rendelteéssel, amelynek a megtalálása adja aszemélyes boldogságot és aközösség számára is alegtöbb hasznot, ha kb erre figyelnénk akkor lehetne a nevelés hatákonyságát és a társadalom harmoniáját kialakítani - mondja Tőkéczki László, egyetemi docens.


Elhangzott: ma azért kevés az igazi közösség, mert az önmegvalósítás került előtérbe.

Címkék: jó közösség, valódi, nevelés, kell, szombaton, Klebelsberg, nap, kultúra