A kaposvári campuson három napig most minden a meséről szól. A legkisebbek, az óvodások is voltak az egyetemen.
Míg a könyvtárban interaktív mesét hallgathattak a gyerekek, addig Berecz András a felnőtteknek mesélt. Ahogy ő mondja: érthető nyelven, ami szerinte manapság ritkaságnak számít.
- Korbetegség, hogy az okos ember érthetetlenül beszél, a mese értelmes dolgokat pedagógiailag is értelmesen tud kifejezni - mondja Berecz András, ének-és mesemondó.
A pedagógusok szerint a gyerekek fejlődésében a mese komoly erővel bír, amelynek továbbadásában a szülőnek van felelőssége.
- Akinek hiánya van ebből, szókincs hiánya van, a mese arra való, hogy a gyerekek megtanulják mi a jó, mi a rossz a világban - mondja a Gyakorló Általános Iskola tanítója, Hevérné Kanyó Andrea.
Az országos népmese konferenciát először rendezik Kaposváron. Szita Károly szerint a népmesének sokkal nagyobb ereje van a puszta szórakoztatásnál.
- Megmutatja, hogy mi a becsület, mi a hűség, mi a szeretet, rávilágít az adott szó fontosságára, s nyilvánvalóvá teszi azt is, hogy amit az ember a külvilág felé cselekszik, gondol, érez, azzal szembesül további életében - hangsúlyozta Szita Károly, Kaposvár polgármestere.
A konferencián a cigány mesék kiemelt figyelmet kaptak.
- Létező közösségekben működhet a mese, a cigány közösségek ezért is példák számunkra, mert ott tapasztaljuk, hogy működnek a közösségek, alkalmak és ebből következve a mese is - mondja Gombos Péter, főszervező.
Szakemberek szerint manapság nem a család, az iskola határozza meg a mesék mondanivalóját, hanem üzleti érdekek.
- Ha ezt kiengedjük a kezünkből és a gyerekek mindent a televízióból tudnak meg, akkor megszűnünk nemzetnek lenni, családnak lenni, eltűnik az összetartó erő - mondja a Magyar Olvasástársaság tiszteletbeli elnöke, Nagy Attila.

Címkék: népmese, campus, kultúra, konferencia, kaposvári