A Somogy Esély Nonprofit Kft. és a Barcsi Többcélú Kistérségi Társulás adta be közös pályázatát a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett 5.1.1-09/7 Képzés – foglalkoztatás hátrányos helyzetűeknek című konstrukcióra, melyben a három - a Barcsi Kistérségben található - szociális intézmény lakóinak biztosít képzést. Varga Irén projektmenedzser elmondta: a „Termelőiskola Barcson” program 17 főnek nyújtott lehetőséget lakástextil, és 13 főnek textiltermék összeállító OKJ-s képzésen való részvételre, valamint egy embert iskoláztak be targoncavezető tanfolyamra, melynek költségét a pályázat biztosította. Hozzátette: a képességfejlesztő és motivációs, illetve kulcskompetencia fejlesztő tréninget, OKJ-s képzéseket, de eszközbeszerzést, coaching képzést és szociális munkát is meg tudtak valósítani.

Jusits Zsolt ügyvezető kiemelte: a projekt célja a Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ által fenntartott, három szociális intézményben élő halmozottan hátrányos helyzetű ellátottak körében a termelőiskolai modell elindítása volt, ami által a szocializálást, a magatartási devianciák, beilleszkedési zavarok leküzdését, az ellátottak tanulásra és munkavégzésre alkalmassá tételét tekintették elsődleges feladatnak a fogyatékkal élők és szenvedélybetegek körében.

Májusban lezárultak a Termelőiskola program vizsgái a drávatamási és a kálmáncsai szociális otthonokban, előbbiben lakástextil készítő, míg utóbbiban textiltermék összeállító képesítést szereztek a hallgatók. Egyéb képességfejlesztő és motivációs képzést 48 otthonban élő bevonásával Barcson, Kálmáncsán és Drávatamásiban valósították meg, míg a tanulástechnikai- és kulcskompetencia-fejlesztő tréninget az OKJ-s képzésekbe vont 30 lakó kapott az utóbbi két otthonban.

Címkék: Termelőiskola program, uniós támogatás, hátrányos helyzet, képzés, Barcs, kultúra