Mint arról korábban beszámoltunk: már most, az iskolakezdés előtt válságtanácskozást kell tartania néhány intézmény vezetőjének. Jövő héttől ugyanis fokozatosan bevezetik az új köznevelési törvényt, amelynek egyik legfontosabb eleme a mindennapos testnevelés.

Az oktatási államtitkár azt kérte az intézményvezetőktől, ezek az órák ne maradjanak el; ezt ellenőrizni is fogják a gyerekek érdekében. Ahol nincs elegendő kapacitás, ott a helyi sportlétesítményekkel kell együttműködni - mondta.

A tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón kérdésre kifejtette: az Új Széchenyi Terv keretében 12 milliárd forint áll rendelkezésre tornatermek építésére.
Olyan program előkészítése is elkezdődött - tette hozzá -, hogy az iskolatanszerek, az ingyen tankönyv mellett a tornaszereket is ingyen kapják a rászoruló diákok az államtól.

A tanévnyitón hangsúlyozta még: a magyar fiatalok csaknem 50 százaléka küszködik valamilyen betegséggel, és ezek zöme nem alakult volna ki, ha eleget mozognának. A most induló tanévben megkezdődik a külső szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet visszaállításának előkészítése is - mondta az oktatási államtitkár. Az új rendszer 2013-tól a pedagógus életpályamodellel együtt már "teljes üzemmódban" működik majd - írja az MTI.

Címkék: mindennapos, Hoffmann Rózsa, testnevelés, államtitkár, ellenőrzés, kultúra