"A NŐ" című darabot európai turnéjának keretében Kaposváron, a Nyári Egyetemen láthatják az érdeklődők az indiai Sharmistha Mukherjee és táncsoportjának előadásában, mely az univerzum misztikus és hatalmas női princípiuma előtt tiszteleg.

A darabot augusztus 17-én 17.30 órakor tekinthetik meg ingyenesen az Együd Árpád Művelődési Központban.

Az előadások szervezője az Indiai Nagykövetség és a Kulturális Kapcsolatok Indiai Tanácsa, Új Delhi.

A NŐ - Ősi istennők meséi
Kathak táncelőadás
Sharmistha Mukherjee és táncsoportja (India)

Az indiai Rig Védában, ami az egyik legkorábbi (i.e. 1700-1100) ismert irodalmi alkotás, már találhatunk utalásokat különböző istennőkre. S bár egyik sem játszik főszerepet a történetekben, úgy jelenítik meg őket, mint akik odaadóan fordulnak az általuk megtestesített hatalmas természeti és természetfeletti erők felé.
„A NŐ” című táncelőadás középpontjában hat, eddig háttérbe szorított védikus istennő áll. A darabban mindegyikük egy-egy természeti erőt jelenít meg, de táncukkal megtestesítik mind az emberi érzelmeket, mind az isteni szellemet is. Az előadás hat része egy-egy istennőnek lett szentelve: Aditi (az anyaistennő), Vács (a beszéd istennője), Bhúmi (a földanya), Aranjáni (az erdő istennője), Rátri (az éjszaka istennője) és Usasz (a hajnal istennője).

Koncepció, forgatókönyv és koreográfia: Sharmistha Mukherjee
Zene: Advaita
Táncosok: Sharmistha Mukherjee, Vidyagauri Hemant Adkar, Shivani Salhotra Varma, Tripti Sanwal, Shobhna Jha, Aamrapali Bhandari, Nitin Jain

Az indiai Sharmistha Mukherjee egy sok éves tapasztalattal rendelkező, magasan képzett kathak táncosnő, aki e műfaj három legelismertebb alakját mondhatja mesterének: Pandit Durgalalt, Vidushi Uma Sharmát és Rajendra Ganganit.

Az évek alatt Sharmistha kifejlesztett egy egyedi, csak rá jellemző stílust, amit a természetesség, spontánság és féktelen életöröm jellemez. Egy kritikus találóan így fogalmazott: „Sharmista talán a legszerényebb és legtermészetesebb kathak táncos.” Legfőbb erőssége, hogy azonnal kapcsolatot teremt a közönséggel, még Indián kívül is, olyan helyeken, ahol a közönség még soha nem látott kathak táncot azelőtt.
Sharmistha bejárta egész Indiát, de sokat szerepelt külföldön is.

Címkék: táncosnő, indiai, kathak, Sharmistha Mukherjee, Kaposvár, kultúra