Nézze meg a videót!

A nap és a hold, a székelység legfőbb szimbóluma nem hiányozhat a kéthelyi kapuról. A háromszéki fafaragó csaknem egy évig terveze, majd 2 hónap alatt készítette el a monumentális kaput.

székelykapu

- Háromszéki kapuról van szó. Egy kicsit a méretei nagyobbak, mint ahogy az szokott lenni. Igazából egy szénásszekér kellene hogy átférjen a nagykapu alatt - mondjaRéti Zoltán fafaragó.

székelykapu

Ez alatt azonban még egy emeletes busz is átfér. 5 méter magas és 8 méter széles ugyansi. A tulajdonosa 20 éve költözött ide Erdélyből. A vendégek így az ottani ízekkel is megismerkedhettek. A többi között a zakuszkával, a csomboros birkatokánnyal és a miccsel is.

székelykapu

- Ha Isten megsegít építünk egy kis csűrvendéglőt ami igazából egy erdélyi szimbólum lesz megint. És erdélyi faházakat egy kis falut szeretnénk itt - teszi hozzá a kéthelyi Góbé Tanya tulajdonosa, Bartis László.

székelykapu


Az avató ünnepségen kiemelték: a székelykapuk üzenete a világ minden pontján ugyanaz.
A Magyarok Világszövetségének elnöke, Patrubány Miklós szerint a méltósága pedig abban áll, hogy akárkinek nem volt kapuállítási joga, csak a szabad embereknek. Akik szabadon élhették meg emberi méltóságukat. Végül pedig az az erő, amelyről nem kell beszélni, mert aki ránéz azt  áthatja - tette hozzá az elnök.

székelykapu

A székelykapu avató egyébként a magyarok 8. világkongresszusának előrendezvénye. A programsorozat augusztus 15-én kezdődik Ópusztaszeren és Budapesten, ahol új nemztestratégiát fogalmaznának, a nemzet felmelkedése érdekében.

Címkék: kapuját, székelykapu, avatták, legnagyobb, Dél-Dunántúl, kultúra