A Somogy Megyei Munkaügyi Központ tapasztalatai szerint a külföldön szerencsét próbálók mindössze 10 százaléka beszéli az adott ország nyelvét.

Az angol nyelvű tesztet írják a hallgatók ebben a kaposvári nyelviskolában. Van, aki csak csiszolni szeretné itt a tudását, a jövőben ugyanis nagy szüksége lehet rá.

- Szeretnék külföldre járni, mármint dolgozni, majd a felnőtt életem során, meg hát a hazai dolgok most nem éppen a legjobbak, így a munka és a pénzügy terén, illetőleg szeretnék más kultúrákat is megismerni - mondta Stágl Olivér.

Olivér mellett kevesen vannak, akik ezt így gondolják. A nyelviskolák forgalma tavalyhoz képest 25 %-kal csökkent.

- Sajnos minden évben azt tapasztaljuk, hogy egyre alacsonyabb létszámban jelentkeznek a nyári szuperintenzív tanfolyamokra a hallgatók, hogy ez minek tudható be, ez lehet anyagiak, lehet egyébb tenyézők. Eures tanácsadást végzünk és megadjuk azokat az információkat, amiket kell vagy tudunk - mondta a Lite Nyelviskola ügyvezetője, Falvai Péter.

A munkaügyi központban idén eddig 600-an érdeklődtek külföldi munka után. A jelentkezők több mint fele elsősorban Ausztriába menne, és ha lehet nyelvtudás nélkül.

- A nyelvtudás hiánya az nagyon jellemző, általában a jelentkezők közül 10 %-k az, aki komolyan magas szinten beszéli a nyelvet, hogy meg is tudja állni a helyét, hogyha kint dolgozik, a többiek nem - mondta a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója, Szikra László.

Az Eures hálózatban több mint 1 millió betöltetlen álláshely van. Az igazgató szerint igény lenne külföldön a magyarokra, de a többségük nyelvtudása nem megfelelő.

Címkék: diákok, nyelviskola, munkaügyi központ, nyelvvizsga, állás, kultúra