A kölyök múzeum elnevezésű programsorozattal azoknak a családoknak szeretnének ismeretterjesztő foglalkozásokat kínálni, akik már kinőttek a kaposvári Rippl-Rónai múzeumban már három éve nagy sikerrel futó, ám elsősorban az 1 – 5 éves korosztálynak szóló Manó Múzeumból.

A foglalkozásokon résztvevők sok, a múzeumban fellelhető tudománnyal, segédtudománnyal, kutatási területtel, kutatóval ismerkedhetnek meg. Játékosan bepillanthatnak a régészet, a restaurálás, a néprajz, a természettudósok, preparátorok, stb. munkájába, kutatásaiba.

Teszik mindezt családi program keretében, ahol a szülő és a gyermek egy foglalkozáson élheti át a megismerés örömét.

Az első foglalkozáson egy olyan kutatóval és kutatási területével, eredményeivel ismerkedhettek meg, mely szervesen kapcsolódik a múzeumban folyó régészeti, történeti kutatásokhoz.

Ő Lukics József hagyományőrző, a középkornak, a középkor fegyvereinek jó ismerője.

A foglalkozáson a résztvevők bepillantást nyerhettek az elmúlt évezredek leginkább elterjedt fegyvereinek, a szúró, vágó, zúzó eszközöknek a világába. Megismerkedhettek a védekezés eszközeivel, a különféle pajzsokkal, viseletekkel, a bőr, lánc és lemez vértekkel. Megnézhették a korra jellemző, távolba ható fegyverek legjobbjait, a reflex íjakat.

fekete hollók rendje páncélok


A foglalkozás interaktív volt, mely azt jelenti, hogy a bemutatott fegyverek mindegyikét megfoghatták, felvehették és kipróbálhatták.

Az előadó, Lukics József egy időutazáson keretében nem csak a fegyverekkel, de az őket használó emberekkel, harcosokkal, harcosokat kinevelő korral, a kor harcászati eljárásaival és főbb eseményeivel ismertette meg az érdeklődőket.

Címkék: interaktív foglalkozás, Kölyök múzeum, fegyverek, középkor, előadás, kultúra