Hasonló rendezvény már a II. világháború előtt is létezett. Elsőként hazánkban az Országos Gyerekvédő Liga rendezte meg a gyereknapot, 1906-ban. Majd 1931-ben, szintén májusban rendezték meg a gyermekek hetét, amit a neve is jól mutat, egy teljes hétig. A második világháború megszakította a hagyományokat. A háború után csak 1949-ben a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség moszkvai ülésén dőlt el, hogy 1950-től minden év május utolsó vasárnapján a gyermekeket ünnepeljük. Ez lett a Nemzetközi Gyermeknap hivatalos ünnepe.

gyerek

A fenti sorolt eseményeken egy közös pont volt: elsősorban jótékonysági céllal rendezték. A szegényebb vagy épp háború sújtotta országok gyermekeinek gyűjtöttek. Csak az évek során alakult ki, hogy a Gyereknap több üzenetet is hordozzon, amire évközben talán kevesebb figyelmet fordítunk. Ilyen a gyerekek jogaira, sajátos értékeikre és világukra való figyelemfelhívás.

Országszerte több ezer program várja a lurkókat, hogy minél jobban érezzék magukat. Egész városok mozdulnak meg, hogy egy cél legyen: a szórakozás.

Nézze meg videónkat:

gyerek

Címkék: hazánk, világon, aprók, ünnepe, gyereknap, kultúra