A kémia és a földrajz írásbeli vizsgákkal folytatódik az érettségi

Szerdán 8 órától a kémia, míg 14 órától a földrajz írásbeli érettségikkel folytatódik a vizsga. Kémiából középszinten 551 helyszínen összesen 3.191 tanuló tett írásbeli érettségi vizsgát. Emelt szinten 41 helyszínen 1.661 tanuló érettségizik.

A kémia írásbeli vizsga középszinten 120 percig tartott, a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták meg az egyes feladatok között, és a feladatokat is tetszőleges sorrendben oldhatták meg. A feladatsor általános, szervetlen és szerves kémiai kérdéseket tartalmazott. A feladatsor típusai: feleletválasztásos kérdések, elméleti kérdések, számítási feladatok és egy esettanulmány típusú probléma megoldása. Az elérhető maximális pontszám 100 pont.

Vizsgázónként szükséges segédeszköz a függvénytáblázat periódusos rendszerrel és szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép.
Az emelt szintű kémia írásbeli vizsga 240 perces, a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták meg az egyes feladatok között, és a feladatokat is tetszőleges sorrendben oldhatták meg. A feladatsor azonos számban tartalmaz általános, szervetlen és szerves kémiai kérdéseket. A feladatsor típusai: feleletválasztásos kérdések, elméleti feladatok, számítási feladatok. Az elérhető maximális pontszám 100 pont.
Vizsgázónként szükséges segédeszköz a függvénytáblázat periódusos rendszerrel és szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép.

Földrajzból középszinten 1.067 helyszínen összesen 15.990 vizsgázó tesz írásbeli érettségi vizsgát. Magyar nyelven 15.396 vizsgázó, míg 594 vizsgázó 8 különböző idegen nyelven (angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, spanyol, szerb) tesz érettségi vizsgát.
Emelt szinten 27 helyszínen 483 vizsgázó érettségizik, ebből 1 tanuló német nyelven.

A földrajz írásbeli vizsga középszinten 120 percig tart, két feladatsort (I. rész: topográfiai ismereteket, képességeket ellenőrző feladatsor, II. rész: földrajzi ismeretek és képességek meglétét vizsgáló feladatsor) kell megoldani. A vizsgázók először az I. (20 perces) feladatsort, majd a II. (100 perces) feladatsort oldják meg. A feladatsorokon belül a megoldások sorrendje és a rendelkezésre álló idő tetszés szerint beosztható. A feladatsorok arányai: földrajzi-környezeti ismeretanyag: 45 %, topográfiai ismeretek: 15 %, gyakorlati jellegű feladatok: 40 %. Az elérhető maximális pontszám  100 pont.
Az I. feladatlap megoldásához semmilyen segédeszköz nem használható. A II. feladatlaphoz vizsgázónként szükséges segédeszközök: középiskolai földrajzi atlasz, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző és vonalzó, amelyeket a vizsgázó biztosít.

Az emelt szintű földrajz írásbeli 240 perces, a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg a feladatok között, és a megoldások sorrendjét is maguk határozhatják meg. A feladatsorokban közel azonos arányban jelennek meg a természetföldrajzi és a társadalomföldrajzi tartalmak. A feladatsor arányai: földrajzi-környezeti ismeretanyag: 50 %, topográfiai ismeretek: 20 %, gyakorlati jellegű feladatok: 30 %. Az elérhető maximális pontszám 100 pont.
Vizsgázónként szükséges segédeszköz: szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző és vonalzó, amelyeket a vizsgázó biztosít. A megoldáshoz térkép, középiskolai földrajzi atlasz nem használható.

Címkék: kémia, földrajz, írásbeli, érettségi, vizsga, kultúra