Klímapolitika, sport, állatvilág, Harry Potter, diákmunka, számítógépes játékok és könnyűzene - az elmúlt két évben ilyen témájú szövegeket kellett értelmezni a középszintű németérettségin.

Az írásbelin általában ugyanazok a feladattípusok ismétlődnek: szövegkiegészítés, címadás, hamis információk kijavítása a hallott szöveg alapján, igaz-hamis kérdések. Évről évre azok a feladatok okozzák a legnagyobb nehézséget a vizsgázóknak, amelyeknél az összekevert bekezdésekből kell összeállítani a szöveget, vagy előre megadott igékkel, főnevekkel és elöljárószavakkal kell kiegészíteni a hiányos mondatokat, és két választási lehetőséggel több van, mint amennyit fel kell használni.

A német írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész, az "olvasott szöveg értése" 60 perces, a második rész, a "nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 percet kaptok. Az ezt követő szünet után a 30 perces "hallott szöveg értése" vizsgarész következik, végül az "íráskészség" feladatsora - ez utóbbit 60 perc alatt kell megoldani.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán ugyanezek a vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanebben a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam 70, 50, 30 és 90 perc. Az íráskészség vizsgarészhez mindkét szinten lehet nyomtatott szótárat használni - írja az eduline.hu.

Címkék: idegennyelv, német, vizsga, diákok, érettségi, kultúra