Csütörtökön Kaposvárra érkezik a B. Török Fruzsina által szerkesztett és Koltai Róbert által színpadra vitt, Móricz Zsigmond naplórészleteket tartalmazó előadás.

A közel ezer oldalas, 1924-25-ben írt naplóból lenyűgöző, eddig ismeretlen Móricz kép tárul elénk. Küzdelmes évek a művészi szabadságért és az írói létért. Szívdobogtatóan felzaklató, izgalmas olvasmány. Móricz varázslatosan és gyakran önmagát sem kímélő kegyetlenséggel ír. A műből az ördögi humor és az irónia sem hiányzik.

A B. Török Fruzsina által szerkesztett naplórészleteket Koltai Róbert úgy olvassa, hogy közben életre kelti a leírtakat. Bár egyértelműen külső szereplő, nem személyesíti meg az írót, mégis Móricz nézőpontjából kommunikál a hangfelvételről megszólalókkal, előadóként pedig velünk, nézőkkel. A színész átlendíti a távolságtartó falon az előadás bármely vendégét.

Egy nagyinterjú alkalmával döntötte el a fiatal dramaturg, hogy Koltai Róberttel közösen viszik színpadra a különleges írói hagyatékot. 26 előadás távlatából mostanra már tisztán látszik, hogy a különleges est egy igazi sikersztori. Ennek talán az egyik legékesebb bizonyítéka,  hogy a darab legnagyobb ellenzői, a Móricz-rokonok is beleszerettek az egyszemélyes drámába - árulta el Koltai Róbert.

A színész hozzátette: nem a premierek embere, folyamatosan javít a szerepein, ezért úgy érzi a kaposvári bemutatóra forrta ki igazán magát az előadás, mellyel tartozik az itteni közönségnek.

A darab egy új, idáig sehol nem alkalmazott műfajt teremtett meg. A félig felolvasó színháznak indult előadá rengeteg dialógot tartalmaz Móricz feleségével Jankával, akit Molnár Piroska előre rögzített hangja által elevenedik meg. A darab különlegességét tovább növeli, hogy a díszlet mindössze egy darab kottatartóból áll - árulta el a színművész.

Koltai Róbert úgy véli: az előadás a kéményseprőtől a portáson át az egyetemi tanárig mindenkit leköt. Saját meglátása szerint 16 éves kor alatt viszont nem ajánlott a megtekintése, mivel a megértéséhez egyfajta érettség szükségeltetik. Hozzátette: a két órás előadás alatt senki sem fog unatkozni.



Az előadásra összesen 6 darab egyszemélyes belépőjegyet sorsolunk ki.

1. kérdés: Hány órakor kezdődik az előadás?

Nyertesek: Varga Erika

Kalmár József

Csapó Tamásné

2. kérdés: Ki szerkesztette a színdarabot?

Nyertesek: Nagy Csabáné

Tormáné Mulik Márta

Szűcs Lajos

A helyes megfejtéseket NÉVVEL, CÍMMEL, TELEFONSZÁMMAL együtt küldjék a jatek(kukac)kapos.hu e-mail címre. A tárgy mezőbe írják: " Napló-szilánkok játék"

A nyerteseket e-mailben értesítjük, hogy hol és hogyan vehetik át jegyüket!

Címkék: Koltai, Móricz, belépő, Szivárvány, játék, kultúra