Türjei Attila, az eseménynek otthont adó Balatonboglári Általános Iskola igazgatója megnyitó beszédében köszöntötte a zsűri tagjait és a résztvevőket. Elmondta, hogy idén is az elődöntők legjobbjai, összesen több mint hatvan diák és felkészítő tanáraiak érkeztek Balatonboglárra.

Köszönetét fejezte ki a szervezőknek, valamint a jelenlévő Móring József Attilának, Somogyvár polgármesterének, aki jelképes összegért biztosította, hogy a versenyzők egy kísérő program keretében megnézhessék a híres apátság romjait.

Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere szerint az egész városnak ünnep ez a kétnapos rendezvény, egyrészt a magyar nyelv ápolása, másrészt az ideérkező vendégek miatt. Mint mondta, az iskolásoknak is nagy öröm, igaz nekik a pénteki szabadnap miatt.

A köszöntők után a teltházas terem színpadán a helyi általános iskolások adtak elő egy színvonalas összeállítást a bogláron született, vagy itt nyaraló művészek életéből, írásaiból.

A rendezvény programja pénteken délelőtt a szabadon választott szövegek előadásával folytatódott, délután pedig a már említett somogyvári kiránduláson vettek részt a versenyzők. Este a Balaton Vox Kórus adott koncertet, valamint a Boglári Játékszín is fellépett. Szombaton délelőtt a kötelező szövegek következnek és délután az eredményhirdetéssel zárul a magyar nyelv boglári ünnepe.

Forrás: balatonboglari-hirhatar.hu

Címkék: szavaló, kazinczy, vers, balatonboglár, verseny, kultúra