A stratégiát regionális szintre szeretnék felfejleszteni, ezért ma széles körben megvitatták ezt.    

Egyre kevesebben foglalkoznak a megyében gyógynövényezéssel. Pedig ez régebben a romák tömegeinek jelentett ez biztos megélhetést. A Kaposvári Egyetem arra törekszik, hogy olyan okj-s és felsőfokú szakképzéseket indítson, ami a romákhoz közel áll. Ilyen például gyógynövényezés, a gombaszakértő vagy az állattartással kapcsolatos képzések.  

Azon vagyunk a felsőoktatás összes eszközével, hogy  a hozzánk bekerült romahallgatókat, bent is tartsuk a felsőoktatásban és eljuttassuk a diplomáig – mondta a  Kaposvári Egyetem  oktatási rektorhelyettese,  Dr. Kovács Zoltán.

A stratégia az általános iskolától a diploma megszerzéséig segít a roma fiataloknak.

Megalakult a hallgatói klub 5. éve működik nagyon nagy sikerrel. Létrehoztuk a vének tanácsát, ahol a cigányok véleményét kikéri az egytem. Utána  a karok ezt a segítséget meghallgatják, feldolgozzák – tájékoztatott a Napkerék Egyesület elnöke, Bogdán Imre.

A campuson idén egy roma szakkollégium is indul, ami segítséget nyújt a hallgatóknak a tanulásban. A terv és a különböző szervezetek és intézmények összefogása egyedülálló az országban.

- Én a rektor úrtól azt hallottam, hogy itt 60-80 roma felsőoktatásban résztvevő van, ami elég jelentős szám. Mi azt szeretnénk, hogy 5 év múlva közel 5000 legyen a  felsőoktatásban tanuló roma fiatalok száma – mondta a társadalami felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár,  Dr. Locsmándi Béla.

Kaposváron a legtöbb hallgató egyelőre a pedagógiai karon tanul.

Címkék: kisebbség, ösztönzés, roma, cigány, egyetem, kultúra